Нові форми брендингу та інноваційні маркетингові комунікації в системі підвищення репутації підприємства - Карпій, Олена Петрівна; Черкес, Роман Богданович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є комплексне теоретико-практичне обґрунтування впливу нових форм брендінгу й інноваційних маркетингових комунікацій на підвищення репутації та безпекового потенціалу підприємства. Об’єктом дослідження виступає система взаємозв’язків між брендінгом, інноваційними комунікаціями та репутаційним капіталом сучасних підприємств. У статті визначено сучасні тренди трансформації брендінгу та маркетингових комунікацій, спрямовані на підвищення репутації й безпекового потенціалу підприємства в умовах цифрової економіки. Охарактеризовано сучасні форми брендінгу. Встановлено, що інтерактивний брендінг розширює простір взаємодії за рахунок доповненої реальності й гейміфікації, сенсорний активізує багатомодальні канали сприйняття і підсилює запам’ятовуваність, ціннісно орієнтований демонструє соціальну місію через прозору звітність; співтворчий залучає аудиторію до спільного дизайну продукту, мінімізуючи ризик помилок. Доведено ефективність та доцільність чотирьох інноваційних маркетингових комунікацій -технологій доповненої та віртуальної реальності, персоналізованих алгоритмічних взаємодій, живих трансляцій із миттєвим сервісом придбання та токенізації через ланцюг блоків, які підвищують автентичність контенту, прозорість процесів і швидкість обслуговування клієнта. Обґрунтовано ключові напрямки підвищення репутації сучасного підприємства через брендінг та маркетингові комунікації. Теоретична новизна полягає у систематизації взаємозв’язків між брендінгом, комунікаціями та безпековим потенціалом. Практичні рекомендації реалізуються через поетапний алгоритм: аудит контактних точок, інтеграцію доповненої реальності, розгортання посилених етичних моделей штучного інтелекту, запуск блокчейн-сертифікатів та щоквартальний моніторинг репутаційних показників у маркетингових панелях реального часу.