Проблеми формування організаційно-комунікаційного механізму в системі управління персоналом підприємства - Шляхетко, Віталій Васильович; Фляк, Віталій Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є обґрунтування теоретичних і прикладних засад формування ефективного організаційно-комунікаційного механізму в системі управління персоналом підприємства та доведення його критичної ролі у зміцненні продуктивності, залученості й безпекового потенціалу трудового колективу в умовах цифрової турбулентності. Об’єктом виступає сукупність взаємозв’язків між інформаційними потоками, культурними чинниками та технологічними платформами, що визначають якість комунікації всередині підприємства. Доведено, що стрімка цифрова трансформація, поширення віддалених і гібридних форматів праці, а також підвищена турбулентність світових ринків зробили управління персоналом критичним фактором сталості й конкурентоспроможності будь-якого підприємства. У цих умовах формування дієвого організаційно-комунікаційного механізму перетворюється на системне завдання. У статті визначено концептуальний зміст організаційно-комунікаційного механізму як інтегративної системи, що поєднує стратегію, структуру, процеси та людський капітал підприємства у єдиному інформаційному континуумі. Охарактеризовано ключові сутнісні засади сучасного розуміння механізму: системно-інтегративну природу, людиноцентричний та емпатійний вектор, динамічну адаптивність і технологічну, даноорієнтовану підтримку. Встановлено, що саме баланс цих засад забезпечує узгодженість стратегічних цілей із повсякденною поведінкою персоналу й підвищує безпековість сучасного підприємства до турбулентних змін. Описано основні параметри організаційно-комунікаційного механізму: архітектуру каналів, швидкість і регулярність зворотного зв’язку, рівень прозорості й довіри, інтегровану безпеку та конфіденційність, механізми управління знаннями й навчання, а також систему метрик ефективності. Результати дослідження обґрунтовують необхідність системного підходу до формування організаційно-комунікаційного механізму як передумови інноваційного розвитку та стійкого зростання підприємства.