Фондовий ринок України в еру фінансових технологій - Грубляк , Оксана Михайлівна; Жаворонок , Артур Віталійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасні тенденції цифровізації та інноваційних трансформацій у фінансовому секторі зумовили стрімкий розвиток FinTech, які істотно змінюють функціонування фондових ринків у глобальному та національному контекстах. Зокрема, FinTech впливає на структуру ринку, поведінку інвесторів, способи залучення капіталу, підвищення ліквідності, зниження транзакційних витрат та ризиків. В Україні ці процеси супроводжуються додатковими викликами, пов’язаними з воєнним станом, економічною нестабільністю та обмеженістю інституційної підтримки. Метою цього дослідження є аналіз впливу фінансових технологій на фондовий ринок. У дослідженні застосовано методи структурованого літературного огляду, узагальнення для інтеграції результатів різних досліджень, формування цілісного бачення впливу фінансових технологій на фондовий ринок. Здійснено класифікацію досліджень за напрямами та виявлено домінантні тематики, що розкривають особливості взаємодії FinTech і фондових ринків. У процесі дослідження виокремлено шість основних напрямів впливу фінансових технологій на фондовий ринок: прискорення швидкості передачі інформації, що забезпечує оперативне реагування учасників на ринкові зміни; підвищення точності та прозорості інформації, зумовлене впровадженням цифрових технологій та відкритих платформ; зниження торговельних витрат завдяки автоматизації процесів і зменшенню ролі посередників; підвищення ефективності торгівлі через застосування алгоритмічної торгівлі та високочастотних систем; сприяння технологічному розвитку ринку, включаючи оновлення інфраструктури та інтерфейсів; стимулювання інновацій, що проявляється у розвитку нових фінансових інструментів і моделей взаємодії на ринку. Водночас впровадження цих технологій потребує зваженого підходу до управління ризиками, розвитку цифрової грамотності та адаптації нормативно-правової бази, особливо в країнах із нестабільною економічною ситуацією, як-от Україна.