Функціонування NCTS в Україні - Остапенко, Вікторія Миколаївна; Гунько, Катерина Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є дослідження особливостей впровадження та функціонування Нової комп’ютеризованої транзитної системи (NCTS) в Україні в контексті її ролі у спрощенні митних процедур, цифровізації транзитних процесів та інтеграції України до єдиного митного простору ЄС. У дослідженні розглянуто нормативні, організаційні та технічні аспекти реалізації NCTS, оцінено результати національного й міжнародного етапів її застосування, а також виокремлено чинники, що перешкоджають ефективному залученню суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності до цієї системи. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові методи аналізу, синтезу, узагальнення, порівняння, а також статистичний аналіз динаміки подання митних декларацій, показників авторизації підприємств і використання транзитних спрощень. Дослідження ґрунтується на офіційній звітності Державної митної служби України, матеріалах аналітичних центрів, зокрема EU4PFM і BRDO, а також міжнародних рейтингах логістичної ефективності. Отримані результати підтверджують, що система NCTS вже забезпечує скорочення часу митного оформлення, зменшення кількості документів та зниження рівня корупційних ризиків. Водночас виявлено низку бар’єрів, які стримують малий і середній бізнес від повноцінної участі в системі: висока вартість фінансових гарантій, складність процедур авторизації, недостатня поінформованість та обмежена ІТ-інфраструктура в окремих регіонах. Встановлено, що темпи зростання кількості оформлених транзитних декларацій переважають динаміку реєстрації нових учасників, що свідчить про обмежену адаптацію підприємств до нових цифрових стандартів. У висновках акцентується, що подальше функціонування NCTS має ґрунтуватися на нормативній гармонізації з європейським митним правом, розвиткові цифрової компетентності користувачів, посиленні інформаційної підтримки бізнесу, а також забезпеченні сумісності NCTS з іншими цифровими логістичними платформами (e-CMR, e-TIR). Зроблено висновок про необхідність комплексного вдосконалення технічної інфраструктури митниць та спрощення доступу підприємств до митних спрощень, що сприятиме підвищенню ефективності міжнародної торгівлі та конкурентоспроможності української логістичної системи.