Капіталізація суб’єктів господарювання регіонів: стратегічний вектор - Топалова, Ірина Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Процес капіталізації суб’єктів господарювання є доволі важливим фактором післявоєнного відновлення країни. Відбувається трансграничне та міжрегіональне переміщення капіталу, нестабільність фінансових ринків та багатьох традиційних фінансових інструментів, нарощується нестабільність глобальних процесів в світі. Мета дослідження. Метою даної статті є визначення категорії «капіталізація» та формування стратегій капіталізації суб’єктів господарювання в регіоні. Дана мета дозволила сформувати наступні завдання: здійснити контент-аналіз поняття «капіталізація»; дослідити прояв капіталізації на різних рівнях управління; вдосконалити понятійно-категоріальний апарат економічної науки; запропонувати стратегії капіталізації суб’єктів господарювання регіону. Методи. Дане дослідження виконувалось на основі загально прийнятих наукових методів, а саме: системний підхід, відтворювальний підхід, факторний аналіз, теоретико-методологічний аналіз. Крім того, використовувались наукові статті, публікації, статистичні дані та прогностичний метод дослідження. Результати. Здійснено контент-аналіз поняття «капіталізація» за різними науковими підходами. Досліджено прояв капіталізації на різних рівнях управління. Вдосконалено понятійно-категоріальний апарат економічної науки шляхом введення понять «капіталізація» та «капіталізація суб’єктів господарювання регіону», які, на відміну від інших, базуються на акумуляції ресурсного потенціалу суб’єктів регіонального господарства. Запропоновано стратегії капіталізації суб’єктів господарювання регіону на основі встановлення їх різновидів, механізму здійснення, вигод та ризиків від впровадження. Висновки. Підвищення рівня капіталізації активів суб’єктів господарювання регіонів відбувається завдяки таким факторам: підвищення специфікації та розподілу прав власності між власниками та споживачами ресурсів; підвищення ефективності та формування ресурсів; оновлення виробничих фондів; розвиток нових видів ресурсів у процес відтворення (в т.ч. знаннєвих, інформаційних, інфраструктурних, цифрових, інноваційних, технологічних тощо).