Роль внутрішніх комунікацій в ефективності hr-стратегій авіаційних перевізників - Баранов, Віталій; Євген , Євдокимов (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено важливість внутрішніх комунікацій у реалізації HR-стратегій в авіаційних компаніях. Проаналізовано практичні кейси провідних авіаперевізників і аеропортів, наведено результати сучасних досліджень, виявлено основні чинники успішної інтеграції комунікаційних практик у HR-політику. Запропоновано рекомендації для авіаційних підприємств України щодо покращення внутрішніх комунікацій задля підвищення ефективності управління персоналом. Вступ. Авіаційна галузь є однією з найбільш динамічних і складних сфер економіки, де людський фактор визначає якість обслуговування, безпеку польотів і рівень конкурентоспроможності компанії. У такій ситуації HR-стратегії повинні не лише залучати та утримувати таланти, а й активно інтегрувати ефективні системи внутрішніх комунікацій. Мета та завдання статті. Мета статті — проаналізувати взаємозв’язок між внутрішніми комунікаціями та ефективністю HR-стратегій авіаційних перевізників на основі реальних практик і наукових досліджень. Завдання статті: розкрити сутність внутрішніх комунікацій як складової HR-стратегії в авіаційній галузі; проаналізувати сучасні підходи до внутрішньої комунікації в авіакомпаніях та аеропортах; оцінити вплив внутрішніх комунікацій на ефективність реалізації HR-стратегій; визначити проблеми та перспективи розвитку внутрішніх комунікацій в контексті цифрової трансформації авіаційної сфери; сформулювати рекомендації щодо удосконалення комунікаційної політики для підвищення ефективності управління персоналом. Метод (методологія). Методологічною основою дослідження є системний підхід до вивчення взаємозв’язку між внутрішніми комунікаціями та ефективністю HR-стратегій в авіаційних компаніях. У роботі використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів, які забезпечили глибоке і всебічне дослідження проблематики. Зокрема, застосовано: Метод аналізу та синтезу – для вивчення наукової літератури, нормативно-правових актів, корпоративних документів авіакомпаній та аеропортів з метою узагальнення підходів до внутрішніх комунікацій у сфері управління персоналом. Порівняльний аналіз – для виявлення відмінностей у комунікаційних практиках між окремими авіаційними підприємствами (зокрема, міжнародними авіакомпаніями, регіональними перевізниками та операторами аеропортів). Контент-аналіз – для дослідження офіційних звітів, HR-оглядів, корпоративних порталів, внутрішніх бюлетенів і публікацій, пов’язаних із політикою внутрішніх комунікацій у провідних авіакомпаніях (наприклад, Lufthansa, Turkish Airlines, Qatar Airways, МАУ, Boryspil International Airport). Метод експертного опитування (у якісному форматі) – для отримання думок HR-менеджерів та керівників комунікаційних підрозділів щодо значущості внутрішніх комунікацій у реалізації HR-стратегій. Елементи кейс-методу – для аналізу окремих прикладів успішної комунікаційної практики у міжнародних авіаперевізників. Такий методичний підхід дозволив не лише ідентифікувати проблемні аспекти управління комунікаціями, але й запропонувати практичні рекомендації для їх удосконалення з урахуванням специфіки авіаційної галузі. Результати. У процесі дослідження встановлено, що внутрішні комунікації є одним із ключових елементів реалізації HR-стратегій у сучасних авіаційних перевізників. На основі аналізу практик провідних авіакомпаній та аеропортів (зокрема Lufthansa, Turkish Airlines, KLM, Wizz Air, Qatar Airways, а також Міжнародного аеропорту «Бориспіль») визначено кілька стратегічно важливих напрямів внутрішніх комунікацій, які безпосередньо впливають на ефективність управління персоналом такі як: формування єдиної корпоративної культури. Регулярне інформування співробітників про цілі, місію та цінності компанії сприяє зростанню рівня лояльності персоналу та зниженню плинності кадрів. Авіакомпанії активно використовують внутрішні портали, мобільні застосунки та внутрішні соціальні мережі; підтримка комунікації під час кризових ситуацій. У період пандемії COVID-19 та воєнного стану в Україні внутрішні комунікації стали критично важливим інструментом забезпечення стабільності роботи компаній. Вчасна та чітка передача інформації працівникам дозволила зменшити рівень стресу та підтримати мотивацію; залучення працівників до прийняття рішень. Використання зворотного зв’язку, внутрішніх опитувань та регулярних зустрічей з керівництвом (town hall meetings) сприяє підвищенню рівня довіри в колективі й покращенню психологічного клімату; підвищення ефективності HR-процесів. Завдяки чітко вибудованій системі внутрішньої комунікації авіакомпанії оптимізують процеси адаптації нових працівників, управління талантами, організації навчання та підвищення кваліфікації персоналу; інтеграція комунікаційних технологій у HR-стратегії. Автоматизація внутрішніх комунікацій та впровадження цифрових платформ дозволяє зменшити витрати, підвищити оперативність комунікацій та персоналізувати повідомлення для різних категорій співробітників; Узагальнення зібраних даних свідчить, що авіаційні компанії, які приділяють належну увагу розвитку внутрішніх комунікацій, досягають вищих результатів у реалізації HR-стратегій, зокрема у підвищенні продуктивності праці, якості обслуговування пасажирів, утриманні ключових працівників та підвищенні індексу задоволеності персоналу.