Економічне обґрунтування впровадження адаптивних систем управління на підприємствах виробничої сфери - Пірковець, Євген Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є економічне обґрунтування впровадження адаптивних систем управління на підприємствах виробничої сфери, визначення їх впливу на ефективність функціонування та конкурентоспроможність підприємства. Методи. У процесі дослідження застосовано комплекс методів, зокрема метод економічного аналізу для оцінювання витрат і вигід, пов’язаних із впровадженням адаптивних систем управління; метод порівняльного аналізу, що дозволив зіставити традиційні та адаптивні управлінські моделі в контексті їх ефективності; а також метод моделювання, який забезпечив побудову прогнозних сценаріїв функціонування систем управління в умовах мінливої виробничої та економічної ситуації. Результати дослідження засвідчили, що впровадження адаптивних систем управління на підприємствах виробничої сфери сприяє зниженню виробничих ризиків, підвищенню оперативності реагування на зміни ринкової кон’юнктури та оптимізації витрат, пов’язаних з управлінськими процесами. У статті розглянуто економічну доцільність упровадження адаптивних систем управління на підприємствах виробничої сфери в умовах цифровізації економіки. Проаналізовано переваги та виклики, пов’язані з адаптацією управлінських процесів до мінливого зовнішнього середовища, зокрема ринкових коливань, нестабільності постачання та зміни споживчих уподобань. Запропоновано методичний підхід до оцінювання ефективності впровадження адаптивних управлінських рішень на основі техніко-економічного аналізу. Висновки. Впровадження адаптивних систем управління на підприємствах виробничої сфери є важливою складовою частиною підвищення ефективності господарської діяльності в умовах цифрової трансформації та нестабільного зовнішнього середовища. Застосування гнучких управлінських рішень сприяє своєчасному реагуванню на зміни, зниженню ризиків, оптимізації ресурсів та покращенню загальних результатів функціонування підприємства. Запровадження інноваційних технологічних рішень у процеси управління відкриває нові можливості для стратегічного планування, прогнозування виробничих показників, удосконалення системи прийняття рішень і забезпечення довгострокової стабільності розвитку підприємств у конкурентному середовищі.