Сенсорний маркетинг у створенні позитивного іміджу підприємства - Кобрин, Леся Йосифівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є обґрунтування сенсорного маркетингу як ефективного інструменту формування позитивного іміджу підприємства, що базується на системному впливі на емоційне та підсвідоме сприйняття споживача. Об’єктом дослідження виступає процес побудови іміджу підприємства через сенсорну взаємодію у сфері маркетингових комунікацій. У статті охарактеризовано та обґрунтовано сутність сенсорного маркетингу як ефективного інструменту формування позитивного іміджу підприємства в умовах зростаючої конкуренції, цифровізації та зміни поведінкових моделей споживачів. Встановлено, що саме емоційна взаємодія, заснована на впливі на зорові, слухові, тактильні, смакові та нюхові канали сприйняття, сприяє формуванню стійкої асоціативної прив’язаності до бренду. Визначено, що сенсорний маркетинг дозволяє створити унікальний простір вражень, який неможливо відтворити засобами класичного маркетингу, що зумовлює його стратегічне значення у формуванні довготривалого позитивного іміджу підприємства. Охарактеризовано чотири сутнісні засади сенсорного маркетингу: цілісність сенсорної взаємодії, роль сприйняття у поведінці споживача, емоційна ідентифікація з брендом та нематеріальне закріплення іміджу. Доведено, що саме на підсвідомому рівні відбувається прийняття рішень про вибір, а отже, імідж підприємства формується значною мірою через емоційно-чуттєвий досвід. Визначено також основні завдання сенсорного маркетингу: формування першого враження, підсилення впізнаваності, підтримка емоційного зв’язку та створення унікального середовища. Обґрунтовано, що ефективне впровадження сенсорного маркетингу вимагає інтеграції з цифровими інструментами та знанням поведінкової економіки. Результати дослідження можуть бути використані у стратегічному бренд-менеджменті, сервісному дизайні, маркетингових комунікаціях та формуванні клієнтоорієнтованих просторів. Окреслено напрямки подальших наукових пошуків, пов’язані з мультисенсорним дизайном, емоційною аналітикою та створенням інноваційного іміджу підприємств у цифрову епоху.