Впровадження та ефективне використання інструментів управління бізнес-процесами в ІТ-індустрії - Третяк, Вікторія Павлівна; Рак, Ілля Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто актуальні інструменти управління бізнес-процесами в інформаційно-технологічній галузі, яка є однією з найбільш динамічних сфер сучасної світової економіки. Метою дослідження є класифікація, аналіз та оцінка ефективності впровадження інструментів Business Process Management (BPM) у діяльність IT-компаній. Увагу акцентовано на необхідності гнучкого, адаптивного та інноваційного підходу до управління процесами, обумовленого стрімким розвитком технологій та високими вимогами до якості продуктів і послуг. У роботі застосовано комплексний метод аналізу, що включає огляд сучасних BPM-інструментів, таких як BPMS-платформи, no-code/low-code рішення, системи автоматизації та управління знаннями, а також аналіз емпіричних даних, отриманих через інтерв’ю з менеджерами українських IT-компаній. Результати дослідження засвідчують, що використання BPM-інструментів дозволяє IT-компаніям досягати значного підвищення продуктивності, прозорості та якості діяльності, а також сприяє оптимізації ресурсів. Особливу увагу приділено впливу BPMS-систем на організацію роботи, автоматизацію процесів, моніторинг показників ефективності та вдосконалення бізнес-екосистеми через інтеграцію з іншими платформами (CRM, ERP, DevOps). Визначено, що стратегічне використання BPM-рішень у поєднанні з інноваційними технологіями, такими як штучний інтелект, хмарні сервіси та блокчейн, формує основу для сталого зростання та конкурентних переваг IT компаній. У висновках обґрунтовано доцільність адаптації BPM-інструментів до масштабів та специфіки компанії, підкреслено значення навчання персоналу та інтеграційних процесів для ефективного впровадження BPMS-систем. Запропоновано рекомендації щодо вибору BPM-рішень залежно від технічних та організаційних потреб, а також окреслено перспективи подальших досліджень у напрямі стратегічного управління цифровими трансформаціями у сфері IT.