Регіональні аспекти фінансової підтримки сталого розвитку агропромислового комплексу в сучасних умовах невизначеності - Боркович, Василь Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження регіональних аспектів фінансової підтримки агропромислового комплексу (АПК) України в умовах повномасштабної війни, що супроводжується високим рівнем невизначеності, безпековими ризиками та глибокими трансформаціями економічного середовища. Розглянуто особливості трансформації механізмів фінансування сталого розвитку АПК, з урахуванням динаміки змін у структурі аграрного виробництва, ресурсного потенціалу та інституційної спроможності регіонів. Доведено, що війна зумовила суттєву регіональну диференціацію в ефективності функціонування аграрного сектору, що вимагає запровадження адаптивних фінансових стратегій та цільових інструментів підтримки з урахуванням специфіки кожного регіону. Проаналізовано структуру фінансових потоків, обсяги та напрями державної, регіональної і міжнародної допомоги аграріям у 2022–2024 роках, виокремлено проблеми їх ефективного освоєння. Виявлено ключові бар’єри: нерівномірність доступу до фінансових ресурсів, фрагментарність програм підтримки, обмежена інституційна спроможність місцевих органів влади, а також недостатня інтегрованість інноваційних фінансових інструментів у практику підтримки аграріїв. У роботі запропоновано концепцію диференційованої фінансової політики, що передбачає поділ регіонів за ступенем впливу війни, визначення пріоритетних напрямів підтримки та впровадження інструментів фінансування нового покоління — регіональних аграрних фондів, гарантійних схем, агрострахування з покриттям воєнних ризиків, смарт-контрактів на блокчейн-платформах, “зелених облігацій”. Особлива увага приділена аналізу міжнародного досвіду постконфліктного відновлення аграрного сектору в країнах Центральної та Східної Європи, а також пропозиціям щодо інституціоналізації механізмів координації державної та регіональної фінансової політики в агросекторі. Обґрунтовано необхідність запровадження єдиної системи моніторингу ефективності реалізації програм підтримки, заснованої на комплексі економічних, соціальних, екологічних та безпекових індикаторів. Результати дослідження мають прикладне значення для розробки ефективних фінансово-економічних рішень в аграрній сфері та формування національної стратегії післявоєнного відновлення сільського господарства з урахуванням регіональних особливостей і довгострокових цілей сталого розвитку.