Оцінка ролі міжнародної логістичної підтримки України в контексті збройної агресії РФ - Кабанова, Олена Олександрівна; Рудь, Юлія Леонідівна; Лифар, Владислава Віталіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У дослідженні проаналізовано роль міжнародної логістичної підтримки України у зміцненні обороноздатності, економічної стабільності, конкурентоспроможності та просуванні до євроінтеграції за умов повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Мета. Розроблення ефективних рекомендацій щодо оптимізації логістичних процесів з метою посилення їхнього впливу на відновлення країни. Методи. Дослідження ґрунтується на аналізі нормативних документів, звітів міжнародних організацій (Європейської комісії, Міністерства інфраструктури України, Pro-Consulting), зокрема якісній оцінці логістичних викликів. Проведено систематизацію та порівняння структури основних ініціатив «Зерновий коридор» і «Шляхи солідарності». Застосовано міждисциплінарну практику, що інтегрує економічні, управлінські й технологічні аспекти з акцентом на цифрові технології - штучний інтелект і блокчейн. Результати. Міжнародна логістична підтримка охоплює військові, гуманітарні та інфраструктурні компоненти, забезпечуючи постачання озброєння, палива, гуманітарних вантажів і підтримку експорту. Ініціативи «Шляхи солідарності» та «Зерновий коридор» у 2022–2025 роках уможливили експорт 179 млн тонн товарів, зокрема 85 млн тонн зерна, та імпорт 74,5 млн тонн ресурсів, у тому числі паливо й військові вантажі. Платформа Ramstein координує військову логістику, забезпечуючи швидке постачання техніки від США, Євросоюзу та інших партнерів. Проте її ефективність обмежена руйнуванням транспортної інфраструктури, дефіцитом кваліфікованих кадрів, недостатньою прозорістю процесів і слабкою координацією між донорами та реципієнтами. Висновки. Міжнародна логістична підтримка є значущою для економічного відродження України, залучення інвестицій і гармонізації з європейськими стандартами, але її реалізація залежить від системних реформ. Запропоновано впровадження цифрових технологій (штучного інтелекту для оптимізації маршрутів, блокчейну для прозорості ланцюгів постачання, дронів для доставлення), посилення підготовки логістичних фахівців і розроблення законодавчої бази для спрощення митних процедур. Подальші дослідження варто зосередити на економетричному моделюванні впливу логістики на окремі галузі та аналізі довгострокових ефектів цифровізації в умовах війни.