Фінансова звітність за МСФЗ: український контекст, виклики трансформації та перспективи удосконалення - Сакун, Аліна Жоржовна; Пристемський, Олександр Станіславович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета дослідження полягає в аналізі трансформації фінансової звітності за МСФЗ в українських умовах, з урахуванням викликів воєнного стану, економічної нестабільності та необхідності інтеграції до міжнародного фінансового простору. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи: аналіз, узагальнення, порівняльний аналіз, індукція, дедукція та метод структурно-логічного моделювання. У статті розглянуто сучасний стан застосування міжнародних стандартів фінансової звітності в Україні, виявлено основні проблеми їх впровадження, зокрема прогалини у нормативно-правовому регулюванні, обмеженість кадрових ресурсів, низький рівень цифровізації облікових процесів. Уточнено ключові виклики трансформації облікової системи, зумовлені впливом війни, змінами податкового та фінансового законодавства, необхідністю забезпечення прозорості даних для міжнародних інвесторів та донорів. Виокремлено перспективні напрями вдосконалення фінансової звітності, зокрема через удосконалення професійної освіти бухгалтерів, цифрову трансформацію звітності, гармонізацію законодавства з директивами ЄС. Обґрунтовано важливість адаптації МСФЗ до національної специфіки, з урахуванням досвіду інших країн, що проходили посткризову відбудову. Отримані результати мають практичне значення для розробки стратегії впровадження МСФЗ в умовах реформування фінансової системи України.