Електронна комерція та ринки послуг - Огородник, Микола Ігорович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю адаптації бізнес-моделей у сфері послуг до умов активної цифровізації економіки та інтеграції з іншими секторами, що сприяє розширенню ринкових можливостей і підвищенню операційної ефективності підприємств. Мета дослідження – аналіз ключових аспектів розвитку електронної комерції у сфері послуг та її вплив на суміжні галузі економіки з акцентом на перспективи інтеграції цифрових платформ, що забезпечують автоматизацію бізнес-процесів, підвищення рівня обслуговування клієнтів та оптимізацію управління ресурсами. Методологія дослідження ґрунтується на застосуванні системного аналізу для оцінки впливу електронної комерції на фінансові операції, логістичні процеси та маркетингові стратегії. Використано методи порівняльного аналізу для виявлення проблем правового регулювання електронних транзакцій і узагальнення міжнародного досвіду з інтеграції цифрових платформ у бізнес-середовище. Результати дослідження. Встановлено, що впровадження електронної комерції у сфері послуг сприяє формуванню нових бізнес-моделей, зокрема моделей підписки, платформ обміну послугами та інтегрованих екосистем, що забезпечує розширення клієнтської бази та зниження витрат. Виявлено, що інтеграція цифрових платформ із банківським сектором і логістикою дає змогу зменшити фінансові ризики, підвищити швидкість обробки транзакцій та забезпечити прозорість розрахункових операцій. Наукова новизна дослідження полягає в розробленні рекомендацій щодо підвищення ефективності електронної комерції у сфері послуг шляхом інтеграції інструментів штучного інтелекту для прогнозування попиту та моніторингу транзакцій у реальному часі, що надає можливість мінімізувати ризики та підвищити рівень клієнтського сервісу. Висновки. Доведено, що розвиток електронної комерції у сфері послуг сприяє оптимізації бізнес-процесів і розширенню ринкових можливостей підприємств через інтеграцію цифрових платформ з іншими галузями економіки. Виявлено, що головними проблемами залишаються кібербезпека, відсутність єдиних стандартів для платіжних систем і нерівномірність правового регулювання в міжнародному контексті. Перспективи подальших досліджень охоплюють розроблення моделей адаптивного управління ресурсами для підприємств у кризових умовах.