Адаптація фінансових механізмів Спільної аграрної політики Європейського Союзу до умов аграрного сектору України - Дмитров, Олег Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено європейські механізми фінансового забезпечення аграрного сектору в рамках Спільної аграрної політики Європейського Союзу та визначено можливості їх адаптації до умов України в контексті євроінтеграційного курсу. Здійснено аналіз еволюції та сучасної структури Спільної аграрної політики, зокрема на період 2023–2027 років, коли було впроваджено нову модель стратегічного планування, що дозволяє країнам-членам формувати власні національні підходи до реалізації політики на основі загальноєвропейських цілей. Дослідження висвітлює три ключові напрями Спільної аграрної політики: пряма підтримка доходів фермерів, ринкове регулювання та розвиток сільських територій. Особлива увага приділяється інноваційним інструментам фінансової підтримки, зокрема еко-схемам, схемам підтримки молодих фермерів, механізмам страхування ризиків, пільговому кредитуванню, гарантійним фондам та цифровим рішенням на основі супутникового моніторингу, блокчейн-технологій і спеціалізованих онлайн-платформ. Зазначається, що підходи Європейського союзу все більше орієнтуються на принципи сталого розвитку, результативності та екологічної відповідальності. Був проведений порівняльний аналіз європейських та українських підходів до державної підтримки агросектору, наголошуючи на наявності істотних розбіжностей за такими критеріями, як нормативно-правова база, інституційна структура, прозорість механізмів, пріоритети підтримки та рівень цифровізації. Зокрема, вказується на недосконалість української системи: фрагментарність законодавства, недостатній рівень залучення незалежних аудиторських структур, низьку ефективність існуючих програм та слабку орієнтацію на сталий розвиток. У цьому контексті підкреслюється необхідність комплексного реформування національної політики фінансової підтримки аграріїв відповідно до стандартів Європейського союзу. У результаті дослідження зроблено висновок, що адаптація механізмів Спільної аграрної політики до українських реалій має ґрунтуватися на посиленні інституційної спроможності, створенні багаторівневої системи підтримки, розвитку прозорих цифрових платформ, впровадженні інноваційних фінансових інструментів і забезпеченні переходу до підтримки за результатами. Такий підхід сприятиме підвищенню конкурентоспроможності українського аграрного сектору, його стійкості до ризиків та інтеграції у європейський економічний простір.