Деглобалізація як виклик для інституційного розвитку фінансового ринку України - Бєлін, Владислав Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є дослідження викликів, які зумовлені процесами деглобалізації, а також аналіз їх впливу на інституційний розвиток фінансового ринку України. У центрі уваги – питання забезпечення стійкості фінансової системи, впровадження інновацій та поглиблення інтеграції в європейський і глобальний фінансовий простір. У дослідженні застосовано метод порівняльно-правового аналізу, що дав змогу окреслити особливості адаптації фінансових інституцій до змін у світовому економічному середовищі. Крім того, використано метод економічного аналізу для оцінювання впливу деглобалізаційних процесів на ключові показники функціонування фінансового ринку України. За допомогою методу узагальнення сформульовано висновки щодо перспектив подальшого розвитку фінансової системи в умовах економічної турбулентності. Питання, порушені в статті, є надзвичайно актуальними в умовах сучасних геополітичних реалій з огляду на трансформацію глобальних економічних зв’язків, наслідки воєнних дій та зміни у структурі міжнародної торгівлі й фінансів. Україна стикається з потребою оперативного реагування на ці зміни та розробки ефективної стратегії розвитку фінансового ринку, яка би відповідала вимогам часу, забезпечувала його стійкість і сприяла поступовій інтеграції в міжнародні фінансові системи. У статті проаналізовано вплив деглобалізації на внутрішній фінансовий ринок України. Наголошено на важливості формування прозорого та ефективного регуляторного середовища як передумови підвищення довіри інвесторів, зниження ризиків та активізації фінансових потоків. Серед ключових перешкод для розвитку ринку окреслено обмежену ліквідність, недосконалість законодавчої бази та затримки у впровадженні необхідних реформ. У контексті викладеного запропоновано практичні рекомендації, зокрема щодо прискорення регуляторних змін, удосконалення фінансової освіти населення та стимулювання інвестицій у цифрову трансформацію фінансового сектору. В окремому порядку розглянуто перспективи гармонізації українського фінансового законодавства з європейськими стандартами як одного з пріоритетних напрямів забезпечення стабільного економічного зростання. У підсумку підкреслено, що стратегічний розвиток фінансової системи України в умовах деглобалізації потребує комплексного підходу, що передбачає поєднання стійкості, інноваційності й тісної міжнародної співпраці.