Податок на нерухомість – фіскально-кадастровий інструмент управління ефективним використанням та купівлею-продажем нерухомого майна - Боровик , Петро Миколайович; Колотуха, Сергій Миколайович; Крочак, Оксана Іванівна; Іванчук , Олег Михайлович; Шинкаренко , Сергій Віталійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Вітчизняний податок на нерухоме майно, відмінне від земельних ділянок – це фіскально-кадастрове знаряддя держави, яке поєднує функції мобілізації доходів та просторово-інформаційного моніторингу об’єктів нерухомого майна а також, що вельми важливо в умовах вільного ринку, ефективного управління ними. Мета дослідження – аналіз вітчизняного податку на нерухоме майно, відмінне від земельних ділянок, розбір основних переваг та ключових недоліків від його запровадження а також окреслення головних кроків на шляху вдосконалення порядку його нарахування і сплати. Методологія дослідження охоплює аналіз позитивних наслідків і недоліків від оподаткування в Україні нерухомого майна, відмінного від земельних а також напрацювання напрямів вдосконалення механізму оподаткування нерухомості та посилення рівня його позитивного сприйняття в суспільстві. Під час дослідження використовувались методи аналізу і синтезу, порівняння, а також табличне та графічне узагальнення результатів. Результати дослідження демонструють, що основними перевагами від оподаткування в Україні нерухомого майна, відмінного від земельних ділянок, є: формування власних доходів місцевих бюджетів за місцезнаходженням об’єктів нерухомості; стимулювання платників до ефективного використання майна; відносна справедливість податку; наближення податкової системи України податкових практик Євросоюзу. Недоліками українського податку на нерухомість є: відсутність єдиного підходу до податкового обліку нерухомого майна; стимулювання через оподаткування нерухомості зростання соціальної напруги; низька ефективність справляння податку; відсутність зв’язку між розмірами податку та ринковою вартістю майна, що оподатковується. Висновки. Вдосконалювати вітчизняний податок на нерухомість потрібно: перейшовши на масову оцінку нерухомого майна з метою оподаткування; охопивши всю нерухомість інвентаризаційними та кадастровими роботами; розробивши і впровадивши обґрунтовані податкові пільги; вдосконаливши законодавство з податку на нерухомість; підвищивши податкову свідомість його платників.