Трансакційні витрати як фактор формування ціни, собівартості продукції та забезпечення конкурентоспроможності підприємства - Князь, Святослав Володимирович; Тютюнник, Світлана Василівна; Лега , Ольга Василівна; Салига , Олександр Сергійович; Нечепоренко, Денис Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасному конкурентному середовищі трансакційні витрати дедалі більше впливають на загальну економічну ефективність підприємств, формуючи як ціну продукції, так і її собівартість. Зростання складності договірних відносин, правових ризиків і інформаційної асиметрії зумовлює потребу в системному підході до управління трансакційними витратами на всіх етапах контрактного циклу - від пошуку контрагентів до контролю виконання угод. Особливої актуальності набуває дослідження ролі цифрових інструментів в оптимізації цих витрат, адже саме вони відкривають нові можливості для автоматизації, стандартизації та підвищення прозорості бізнес-процесів. Метою статті є проаналізувати джерела виникнення трансакційних витрат, виявити їх вплив на формування ціни та собівартості продукції, дослідити механізми їх мінімізації в межах договірної діяльності, а також обґрунтувати доцільність використання цифрових інструментів для підвищення економічної ефективності підприємств. У дослідженні використано загальнонаукові методи аналізу, порівняння, узагальнення, а також елементи економіко-статистичного та графічного аналізу. На основі даних Державної служби статистики України проаналізовано динаміку трансакційних галузей у складі ВВП, а також розроблено класифікацію витрат і запропоновано нові підходи до їх обліку та контролю. Результати дослідження підтверджують, що трансакційні витрати є суттєвим елементом витратної частини підприємства, який часто залишається поза межами традиційного обліку. Запропоновано підходи до систематизації цих витрат, зокрема - впровадження облікових форм, шаблонів договорів, аудиту угод, а також використання цифрових платформ (CRM, ERP, CLM) для зниження витрат на переговори, погодження та моніторинг зобов’язань. У висновках обґрунтовано, що ефективне управління трансакційними витратами потребує інтеграції аналітичного, облікового та цифрового підходів. Така інтеграція дозволяє не лише знизити витрати, пов’язані з укладанням і супроводом контрактів, а й напряму впливає на зменшення собівартості продукції, підвищуючи рентабельність та конкурентоспроможність підприємства в умовах ринкової нестабільності.