Світові тенденції управління відходами та аналіз ситуації в Україні - Нижниченко , Яніслава Євгенівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті проведено всебічний аналіз сучасних тенденцій у сфері управління відходами на глобальному рівні, зокрема в розвинених країнах, а також здійснено детальний огляд ситуації в Україні. Досліджено ключові інноваційні підходи та технології, які застосовуються провідними країнами світу, такими як Німеччина, Японія, Швеція, Нідерланди та інші, для мінімізації негативного впливу відходів на довкілля та реалізації принципів кругової економіки. Особливу увагу приділено аналізу ефективності української системи управління відходами, яка характеризується низьким рівнем переробки, високою залежністю від полігонного захоронення, обмеженістю інфраструктури та недостатнім законодавчим регулюванням. У статті також проведено порівняння української практики з передовими світовими зразками, виявлено основні проблеми національної системи, такі як слабкий рівень екологічної свідомості населення, відсутність стимулів для бізнесу, брак інвестицій та недосконала законодавча база. На основі проведеного аналізу сформульовано рекомендації для вдосконалення національної системи управління відходами, які передбачають: адаптацію європейських стандартів, розвиток інфраструктури роздільного збору та переробки, впровадження інноваційних технологій, активізацію просвітницьких кампаній та створення фінансових стимулів для залучення інвестицій. У висновках наголошується на необхідності переходу України до сучасної моделі управління відходами, заснованої на принципах сталого розвитку та екологічної безпеки, з урахуванням найкращих світових практик і особливостей національної економіки. Запропоновані заходи та перспективи розвитку покликані зменшити екологічне навантаження, сприяти гармонізації із стандартами ЄС та забезпечити довготривалу екологічну стійкість країни.