Роль і значення ефективного механізму управління фінансово-економічною безпекою підприємств для їх стратегічного розвитку під впливом ризиків - Зачосова, Наталія Володимирівна; Білоус , Світлана Петрівна; Бичкова , Дар’я Олегівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є конкретизація ролі і значення ефективного механізму управління фінансово-економічною безпекою підприємств для їх стратегічного розвитку під впливом ризиків. Методи, якими послуговувались автори у процесі дослідження, були: теоретичні методи, зокрема, прийоми аналізу та синтезу; методи абстрагування і узагальнення; методи класифікації та систематизації; методи дедукції та індукції. Результатами дослідження стали: уточнена дефініція стратегічного управління фінансово-економічною безпекою підприємства, запропонований поетапний підхід до інтеграції механізму управління фінансово-економічною безпекою підприємства до системи його стратегічного менеджменту та встановлений перелік ризиків для сталого розвитку сучасних підприємств, на протидію яким має бути першочергово орієнтований ефективний механізм управління фінансово-економічною безпекою. Висновки. Встановлено, що традиційні підходи до стратегічного управління фінансово-економічною безпекою в Україні мають трансформуватися на теоретико-методичному рівні через суттєвий вплив на цей процес воєнних ризиків, ризиків економічної та політичної нестабільності. Запропоновано створення карти ризиків як аналітичного інструменту для менеджменту українських компаній, здатного сприяти йому в прийнятті зважених стратегічних рішень у контексті безпеко орієнтованого управління. Цей засіб ідентифікації та оцінювання ризиків можна рекомендувати суб’єктам механізму управління фінансово-економічною безпекою підприємства для того, аби вчасно виявити необхідність зміни стратегічних орієнтирів його розвитку шляхом їх зміщення до більш реалістичних та актуальних для майбутнього бізнесу площин. Отже, набуває важливого значення здатність менеджменту компанії до інтегрування принципів та інструментів управління фінансово-економічною безпекою підприємства до системи його стратегічного менеджменту, оскільки це дозволяє збалансувати стратегічні орієнтири та економічні цілі бізнесу.