Реалізація ризик-менеджменту на підприємствах агросфери: ідентифікація ризиків та фінансове забезпечення - Бунєєв , Іван Олександрович; Царенко, Дмитро Григорович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних аспектів щодо реалізації ризик-менеджменту на підприємствах агросфери. Визначено, що ризики в агросфері є невід’ємною частиною сільськогосподарської діяльності, їх можна ідентифікувати, прогнозувати та мінімізувати за допомогою ефективних стратегій. Доведено, що ідентифікація ризиків включає аналіз історичних даних, використання сучасних технологій моніторингу, SWOT-аналіз, експертні оцінки та моделювання можливих сценаріїв. Встановлено, що до пандемії ризики в сільському господарстві були зосереджені на природних та економічних аспектах, тоді як після COVID-19 додалися ризики, пов’язані з глобальними кризами, логістикою, цифровізацією та зміною споживчого попиту. Це вимагає від аграрного сектору більш гнучких стратегій управління ризиками та впровадження сучасних технологій для забезпечення стабільного розвитку.