Цілепокладання в управлінні міжнародною логістичною компанією - Гірняк, Олег Михайлович; Бучко , Ростислав Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В статті показана категорія мети як те, для чого створена і для чого функціонує система. Чітке представлення і усвідомлення цієї центральної категорії в сучасному менеджменті є вхідним в оцінювання і прийнятті господарських рішень. Обґрунтовується необхідність для досягнення вищої мети на діючому підприємстві будувати «дерево цілей», показано приклад редуціювання цілей і доказується, що для досягнення вищої мети обов’язковість досягнути локальних цілей. Рекомендовано суб’єкту управління поруч з деревом цілей будувати «дерево ресурсів», «гілки» яких повинні блокуватися. Рекомендовано кожному керівникові організації, за його підлеглим керівником у відповідних підрозділах займатися цілепокладанням і верифікацією цілей, показано розробку стратегії досягнення цілей, як шлях до бажаних цілей. Показано практику побудови системи цілей у великій логістичній компанії. Наведено схему цілей компанії з відповідною деталізацією та роль різних рівнів менеджменту організації в розробці і обґрунтуванні відповідних цілей. Проведено огляд проблем і ризиків у реалізації цілей. Показано причини ризиків, які можуть виникати при досягненні цілей. Конкретизовано залежність цілепокладання від правдивості інформаційного матеріалу, особливо при цифровізації бізнесу.