Оцінка впливу екологічного маркетингу на сприйняття бренду споживачами - Клімова, Інна Олександрівна; Швабу, Юліяна Іллівна; Сібрук, Віктор Леонідович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Зростання екологічної свідомості споживачів трансформує сучасні підходи до побудови маркетингових стратегій та впровадження компаніями зелених ініціатив. Метою статті є дослідження взаємозв’язку між використанням екологічного маркетингу та особливостями споживацького сприйняття бренду, що дає змогу оцінити ефективність таких практик у контексті формування брендової лояльності, довіри та емоційної залученості. Методологічною основою роботи є загальнонаукові методи: аналіз наукової літератури, синтез, узагальнення для теоретичного опрацювання сутності екологічного маркетингу, контент-аналіз для виокремлення основних інструментів його реалізації. Результати наукової праці дали можливість систематизувати ключові інструменти екологічного маркетингу, серед яких домінують екопаковання, сертифікація, екомаркування, інформаційна прозорість, використання перероблених матеріалів, екобрендинг та екологічна комунікація. Дослідження підтвердило наявність прямого зв’язку між застосуванням цих інструментів і рівнем довіри до бренду, а також впливу на сприйняття його серйозності, надійності та етичності. Було виявлено, що споживачі охочіше обирають продукцію брендів, які демонструють реальні екологічні зусилля, навіть за умови вищої ціни, що свідчить про зростаючу роль відповідальної поведінки в процесі ухвалення рішень. У результаті узагальнення отриманих даних розроблено модель, яка демонструє механізм впливу екологічного маркетингу на сприйняття бренду за такими компонентами: раціональна оцінка (екологічна сертифікація, прозорість інформації), емоційне враження (ідентифікація з брендом, ціннісна орієнтація), поведінкова відповідь (лояльність, повторна покупка, готовність рекомендувати). У висновках наголошено на доцільності стратегічної інтеграції екологічного маркетингу в загальну систему бренд-менеджменту. Запропоновано модель, яка має практичне значення для підвищення екологічної конкурентоспроможності брендів та формування сталих взаємин зі споживачами.