Трансформація фінансових установ в Україні: значення застосунку «Дія» у розвитку цифрових фінансів - Скрипник, Галина Олексіївна; Ковальчук, Оксана Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто погляди науковців щодо цифрової трансформації фінансових установ. Розкрито процес цифровізації фінансових установ в Україні з особливою увагою до ролі застосунку «Дія» як ключового інструменту цифрової трансформації. Проаналізовано функціональні можливості платформи, зокрема цифрові документи, фінансові транзакції, електронний підпис, соціальні виплати та послуги для внутрішньо переміщених осіб. Автори акцентують увагу на перевагах інтеграції цифрових сервісів у фінансову систему: підвищенні ефективності, прозорості та доступності фінансових послуг, а також покращенні інклюзії різних груп населення. Результати дослідження свідчать, що застосунок «Дія» став потужним фактором модернізації фінансової інфраструктури в умовах воєнного стану, значно спростивши взаємодію громадян із державою та фінансовими установами. Водночас цифрова трансформація стикається з низкою викликів: нерівномірним доступом до цифрових сервісів, низьким рівнем цифрової та фінансової грамотності, недосконалим нормативно-правовим регулюванням, а також кіберзагрозами. Ці бар’єри уповільнюють повну реалізацію потенціалу цифрових рішень у фінансовій сфері. У висновках підкреслено, що подальший розвиток цифрових фінансових послуг має спиратися на міжнародний досвід, активні державні ініціативи, інвестиції у кібербезпеку та стимулювання FinTech-інновацій. Такі кроки дозволять забезпечити стабільність та конкурентоспроможність вітчизняної фінансової системи у глобальному цифровому середовищі. Вирішивши ці виклики, Україна може стати лідером у сфері цифрових фінансів і подати приклад іншим країнам. Перспективами подальших досліджень є вивчення інтеграції штучного інтелекту у фінансові сервіси, розвиток open banking, а також аналіз ефективності цифрових рішень у контексті демографічних та соціально-економічних змін.