Цифрові інструменти управління фінансовими ризиками бізнесу в умовах воєнного стану - Захаркіна, Людмила Сергіївна; Захаркін , Олексій Олександрович; Сокол , Людмила Віталіївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою статті є дослідження можливостей застосування цифрових інструментів для управління фінансовими ризиками бізнесу в умовах воєнного стану, що характеризується підвищеною економічною та політичною нестабільністю. Зміни у фінансовому середовищі, спричинені військовими діями, створюють суттєві виклики для бізнесу, що потребує розробки нових підходів до управління фінансовими ризиками: кредитним, валютним, ліквідності, інфляційним тощо. В умовах високої невизначеності виникає необхідність у використанні в цьому процесі сучасних цифрових технологій, які дозволяють суттєво вдосконалити стратегії управління ризиками. У дослідженні застосовано комплексний підхід, який включає використання загальнонаукових методів, таких як аналіз, синтез, систематизація та порівняння, а також спеціалізованих методів оцінювання фінансових ризиків. Особливу увагу приділено питанням ідентифікації ризиків, які враховують нові виклики, зокрема нестабільність валютного курсу та збільшення частки непрацюючих кредитів у банківському секторі. Проведено системний аналіз можливостей застосування таких цифрових технологій управління ризиками, як штучний інтелект, великі дані, блокчейн, хмарні обчислення та роботизована автоматизація процесів. Використання цих інструментів дозволяє не лише оперативно моніторити ризики, але й прогнозувати їх виникнення, що забезпечує ефективне управління фінансовими загрозами в умовах підвищеної нестабільності, гнучкість і надійність фінансового ризик-менеджменту. Висновки дослідження підтверджують, що цифрові технології є важливим інструментом для підвищення ефективності управління фінансовими ризиками бізнесу під час воєнного стану. Впровадження цифрових інструментів у ризик-менеджмент забезпечує підприємствам можливість оперативно реагувати на зміни, адаптуватися до нових викликів та підтримувати фінансову стійкість у нестабільному середовищі. Це дослідження розширює наукове розуміння ролі цифрових технологій у ризик-менеджменті, пропонуючи практичні рекомендації для підвищення стійкості бізнесу в кризових умовах.