Управління корпоративною соціальною відповідальністю інноваційно орієнтованого підприємства: стратегічний підхід у контексті сталого розвитку - Яловега, Людмила Василівна; Черній, Даніїл Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Трансформаційні процеси в економіці, зумовлені цифровізацією, посиленням глобальних викликів і стратегічною орієнтацією на досягнення цілей сталого розвитку, актуалізують необхідність перегляду концептуальних засад управління корпоративною соціальною відповідальністю, особливо в контексті функціонування інноваційно орієнтованих підприємств. Сучасні умови господарювання вимагають впровадження стратегічних механізмів інтеграції КСВ у систему корпоративного управління, обліково-аналітичного забезпечення та внутрішнього контролю, з урахуванням ESG-критеріїв, підвищення значущості нефінансової звітності та зростаючого суспільного запиту на прозорість бізнесу щодо екологічних, соціальних і управлінських аспектів його діяльності. Метою дослідження є розроблення концептуальної моделі управління корпоративною соціальною відповідальністю, яка передбачає інтеграцію інноваційного потенціалу підприємства з принципами сталого розвитку для забезпечення підвищення його репутаційної привабливості, зміцнення конкурентних позицій на ринку та створення довгострокової цінності для основних груп зацікавлених сторін. Методологічну основу дослідження становлять: системно-структурний підхід – для ідентифікації взаємозв’язків між інноваційною діяльністю та складниками КСВ; методи аналізу й синтезу – для критичного осмислення наукових джерел та практик; стратегічний управлінський облік – для оцінки ефективності реалізації соціально відповідальних ініціатив; ESG-аналіз – як інструмент інтеграції екологічних, соціальних і управлінських факторів у процес ухвалення управлінських рішень на підприємстві. Результати дослідження. У межах дослідження розроблено концептуальну модель управління корпоративною соціальною відповідальністю інноваційно орієнтованого підприємства, що передбачає її інтеграцію до стратегічного управління, операційної діяльності, системи обліку та внутрішнього контролю. Доведено, що синергія інноваційного розвитку та соціальної відповідальності забезпечує формування довгострокової вартості підприємства, зміцнення довіри з боку зацікавлених сторін, а також підвищення як фінансової, так і нефінансової стійкості. Обґрунтовано доцільність трансформації системи управлінського обліку в напрямі моніторингу соціально-екологічних індикаторів, що є критично важливою умовою підзвітності відповідно до міжнародних стандартів сталого розвитку. Висновки. Ефективне управління корпоративною соціальною відповідальністю інноваційно орієнтованого підприємства має базуватися на стратегічному підході, спрямованому на створення інтегрованої цінності для бізнесу, суспільства та довкілля. Інтеграція ESG-принципів у поєднанні з розвитком інноваційного потенціалу сприяє зміцненню конкурентних позицій підприємства, формуванню сталого репутаційного капіталу та підвищенню його здатності адаптуватися до глобальних викликів сталого розвитку.