Фінансові інструменти стратегічного управління відносинами з ключовими клієнтами: досвід компанії Whirlpool в Україні та міжнародний контекст - Медвецька, Валерія Геннадіївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті проведено комплексний аналіз фінансових інструментів стратегічного управління відносинами з ключовими клієнтами на прикладі компанії Whirlpool в Україні в контексті сучасних викликів B2B-сектору та глобальних тенденцій після злиття Whirlpool та Beko Europe. Мета: Визначення ролі та ефективності фінансових підходів у побудові довгострокових партнерств із ритейлерами на динамічному ринку побутової техніки, враховуючи специфіку роботи в умовах невизначеності, інфляції, воєнного ризику та інтеграції в європейський економічний простір. Методи: Застосовано комплекс кількісного аналізу KPI, оцінки впливу ROI-орієнтованих промо-кампаній, інтеграції динамічного ціноутворення та моделювання сценаріїв. Проведено емпіричне порівняння з практиками ключових гравців ринку ЄС (Electrolux, Bosch, Samsung), використано дані внутрішньої фінансової та комерційної звітності, а також результати експертних інтерв’ю з топ-менеджментом і фінансовими директорами партнерських компаній. Результати: Впровадження інтегрованих фінансових рішень дозволило досягти зростання рентабельності інвестицій, обігу запасів, підвищення частки ринку у преміум-сегменті та зменшення ризиків надлишкових залишків. Ефективне поєднання трейд-маркетингових інструментів, діджитал-аналітики та регулярного моніторингу KPI дало змогу сформувати гнучку модель роботи з ключовими клієнтами навіть у кризових умовах. Значна увага приділяється адаптації міжнародних best practices, зокрема стандартів ROI-контролю, крос-функціональної взаємодії та використання сучасних ІТ-рішень для прийняття оперативних рішень. Висновки: Дослідження підтверджує, що стратегічна інтеграція фінансових інструментів у систему управління відносинами з ключовими клієнтами підвищує стійкість бізнесу, сприяє довгостроковому партнерству з ритейлерами та забезпечує конкурентні переваги на ринку. Сформульовано практичні рекомендації для менеджерів і дослідників щодо впровадження фінансової аналітики, оптимізації трейд-маркетингової політики та подальшого розвитку системи стратегічного KAM в Україні на основі міжнародного досвіду.