Ідентифікація ключових зовнішніх загроз в системі управління постачальницько-збутовою політикою підприємств оптової торгівлі іграшками - Шарван, Максим Богданович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є ідентифікація та аналітичне обґрунтування ключових зовнішніх загроз, що впливають на систему управління постачальницько-збутовою політикою підприємств оптової торгівлі іграшками в Україні в умовах економічної нестабільності, воєнного стану та структурної трансформації споживчого ринку. Об’єктом дослідження виступає система постачальницько-збутової політики підприємств, які здійснюють оптову торгівлю іграшками в Україні. У статті визначено та систематизовано ключові зовнішні загрози, які формують виклики для системи управління постачальницько-збутовою політикою підприємств оптової торгівлі іграшками в Україні. Доведено, що постійне скорочення чисельності дітей та призовних вікових груп свідчить про те, що ринок іграшок найближчим часом навряд чи повернеться до довоєнних обсягів. Обґрунтовано, що сучасні реалії функціонування підприємств оптової торгівлі характеризуються економічною нестабільністю, значним інфляційним тиском, перебоями в ланцюгах постачання, зниженням купівельної спроможності населення, затяжним воєнним станом, зменшенням попиту на іграшки та кібератаками. Доведено, що всі ці загрози чинять безпосередній вплив на зниження обсягів реалізації, зменшення кількості активних підприємств, скорочення штату працівників і послаблення конкурентних позицій галузі. У процесі дослідження охарактеризовано статистичні зміни за 2019–2023 роки, що підтверджують актуальність виявлених загроз. Встановлено, що за п’ять років кількість підприємств оптової торгівлі іграшками скоротилася на понад 34%, а чисельність зайнятих у галузі – на понад 40%. Обґрунтовано вплив кожної загрози на ключові виробничо-збутові показники, що дало змогу зробити висновки щодо необхідності адаптації управлінських рішень до нових зовнішніх умов.