Забезпечення інформаційної безпеки як детермінанта конкурентоспроможного розвитку підприємства - Топалов, Володимир Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах цифрової трансформації економіки, забезпечення інформаційної безпеки стає невід’ємною складовою стратегічного розвитку підприємств та визначальним чинником їх конкурентоспроможності. Метою дослідження є визначення ролі інформаційної безпеки як стратегічного чинника, що впливає на конкурентоспроможність підприємств в умовах цифрової трансформації економіки. Методи. Методологічною основою дослідження є багатофакторний аналіз чинників, які впливають на рішення підприємств щодо інвестування в інформаційну безпеку. У дослідженні використано елементи структурно-функціонального, системного та порівняльного аналізу для вивчення внутрішніх і зовнішніх детермінант, що формують політику безпеки на підприємстві. Зокрема, досліджено такі фактори, як регуляторні вимоги, рівень цифрової зрілості, наявність ІТ-інфраструктури, репутаційні ризики, досвід кіберзагроз, а також стратегічні пріоритети керівництва. Результати. Систематизовано бар’єри, що перешкоджають ефективному впровадженню інформаційної безпеки (фінансові, технічні, організаційні), а також стимули (регуляторні, економічні, репутаційні та стратегічні), які сприяють формуванню проактивної безпекової політики. Запропоновано концептуальний підхід до аналізу взаємозв’язку між рівнем інформаційної безпеки та конкурентоспроможністю підприємства, що дозволяє оцінити ефективність управлінських рішень у цій сфері. Встановлено, що інтеграція заходів кіберзахисту в бізнес-стратегію підвищує стійкість підприємств до зовнішніх загроз, зміцнює їх ринкові позиції та сприяє розвитку цифрової культури. Висновки. Доведено доцільність подальших досліджень, спрямованих на розробку моделей оцінювання ефективності інвестицій в інформаційну безпеку з урахуванням специфіки підприємств різного масштабу. Представлені результати мають практичне значення для керівників бізнесу, фахівців з інформаційної безпеки та дослідників, які працюють у сфері цифрового управління ризиками.