Місце менеджера та можливість проявити себе для вирішення проблем сталого розвитку - Гірняк, Олег Михайлович; Грицьків, Роман Петрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Ця стаття описує проблеми та можливості менеджера при прийнятті ним управлінських рішень, які впливають на стратегію підприємства, вирішення операційних проблем та проблем сталого розвитку. Особлива увага приділяється вмінням менеджера правильно приймати рішення за напрямком сталого розвитку та використовувати для цього необхідні інструменти та методи. Розкрито зміст систематизації процесу прийняття рішень, наведено етапи процесу рішення проблеми, розкрито їх зміст. Значна увага надається збору і упорядкуванню інформації, необхідної для вироблення альтернативи рішення проблеми функціонуючої компанії, запропоновано і розкрито зміст двох підходів (прямий і матеральний) при виборі альтернатив. Наведено варіанти, які на практиці діяльності підприємств використовуються для упорядкування рішень. Рекомендовано підходи вибору оптимального рішення із розроблених альтернатив в процесі його підготовки. Розглянуті інструменти та методи прийняття рішення менеджером при вирішенні проблеми, яка стосується впровадження сталого розвитку в практичній діяльності підприємства. Названо перешкоди, які заважають менеджеру досягати поставленої мети та виконання місії підприємства. Проілюстровано приклад використання менеджером методу порівняння альтернатив при вирішенні менеджером проблем сталого розвитку в конкретних виробничих ситуаціях діючих підприємств. Зокрема проаналізовано прийняття рішення менеджером при виборі екологічної упаковки, що є елементом стратегії сталого розвитку підприємства. У підсумку у статті підкреслено важливість для менеджера розвивати та вдосконалювати навики та вміння використовувати сучасні інструменти вирішення проблем, які дозволять більше ефективно досягати цілей сталого розвитку підприємства.