Сучасні тенденції цифровізації в системі HR- менеджменту - Сенишин, Світлана Євгеніївна; Гірняк , Катерина Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є дослідження сутності цифровізації HR-менеджменту та її складових в сучасних умовах розвитку. Об’єктом дослідження є сучасна методологія наукових досліджень у цій галузі. У цій статті розглядається питання цифровізації HR-менеджменту та її складових в сучасних умовах розвитку. Визначено чотири основні тенденції в цифровізації HR-процесів, які стрімко розвиваються: інтеграція технологій штучного інтелекту в систему HR-менеджменту; збір, зберігання та обробка великих обсягів даних за допомогою хмарних сервісів; використання чат-ботів для внутрішньої та зовнішньої комунікації та технології віртуальної та доповненої реальності, що використовуються для навчання та оцінки персоналу. Встановлено, що ще одним важливим аспектом цифровізації в сучасному HR-менеджменті є перехід на онлайн-форму комунікації між керівництвом та співробітниками, що дозволяє легко та швидко обмінюватися інформацією, консультуватися та обговорювати проблеми дистанційно, що особливо важливо в контексті віддаленої роботи. Цифрова трансформація базується на трьох складових: технологічному, освітньому та комунікаційному. Розвиток цих напрямків необхідний для створення середовища, яке дозволяє співробітникам більшу гнучкість та проактивність, що сприяє ефективній цифровізації. Щоб забезпечити інновації, інформація про переваги цифровізації має бути максимально відкритою та доступною, а також необхідно впроваджувати поглиблене навчання, вебінари та інші освітні ініціативи. Доведено, що HR-менеджмент - це одна з галузей менеджменту, де майже всі функції, аж до життєвого циклу працівника, можуть бути «оцифровані» в тій чи іншій мірі, а розвиток нових цифрових технологій HR-менеджменту неможливий без паралельного розвитку цифрових компетенцій, що потребує перегляду HR-стратегії організацій, включаючи нові підходи до навчання фахівців з управління персоналом. У повсякденній роботі з людськими ресурсами необхідно постійно здобувати нові знання та навички у використанні цифрових технологій, а відділи кадрів повинні навчитися гнучко реагувати на різні ситуації та зміни в навколишньому середовищі. Важливою проблемою є визначення нових стандартів трудової діяльності, зокрема використання цифрових технологій у системі HR-менеджменту, розмежування функцій та відповідальності, що зрештою суттєво змінює характер діяльності відділів управління персоналом.