Соціальні медіа як інструмент цифрового маркетингу: дослідження сучасних тенденцій та підходів - Кабанова, Олена Олександрівна; Єремєєва, Анжела Сергіївна; Ус, Марина Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
В сучасних умовах стрімкого розвитку цифрових технологій соціальні медіа перетворилися на ключовий інструмент маркетингу, який дає можливість брендам не тільки розширювати свою присутність, але й активно взаємодіяти з аудиторією. Особливо популярними соціальні мережі стали для малих та середніх підприємств, які мають обмежені ресурси для традиційних форм реклами та промоції. У той же час швидка зміна тенденцій і розширення маркетингових можливостей соціальних медіа вимагають систематичного аналізу, щоб надати актуальну інформацію про нові інструменти та методи залучення аудиторії і підвищення її лояльності. Метою статті є узагальнення сучасних тенденцій і підходів у соціальному медіа-маркетингу та оцінка їх впливу на діяльність малих і середніх підприємств. Дослідження спрямоване на вивчення ключових методів та інструментів соціальних медіа, які використовуються для створення спільноти навколо бренду, формування лояльності аудиторії, а також виявлення основних факторів, які сприяють успішності маркетингових запитів у соціальних мережах. Методи. У дослідженні застосовано методи аналізу наукової літератури у сфері цифрового маркетингу, порівняльного аналізу інструментів соціального медіа-маркетингу, а також аналітичний підхід до визначення ключових чинників успішності маркетингових завдань у соціальних мережах. Результати та висновки. Результати дослідження демонструють, що активне використання соціальних медіа дає малим та середнім підприємствам значні переваги, зокрема розширення цільової аудиторії, підвищення обізнаності про бренд і зміцнення довіри клієнтів. У дослідженні визначено основні тенденції в соціальному медіа-маркетингу, серед яких: розвиток штучного інтелекту для персоналізації контенту, інтеграція користувацького контенту, активне використання блогосфери, а також нові підходи до побудови брендових спільнот та управління репутацією. Аналіз показав зростання попиту на такі інструменти, як соціальна аналітика і моніторинг настроїв, що дозволяє компаніям швидко реагувати на зміни в уподобанні споживачів і відповідно адаптувати маркетингові стратегії.