Управління конфліктами та розвиток стресостійкості персоналу в умовах війни: теоретичні засади і практичні підходи - Гуцуляк, Наталія Петрівна; Додон, Оксана Дмитрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Розглянуто актуальні виклики, із якими зіштовхується система управління персоналом у воєнний час. Проаналізовано основні причини конфліктів у колективах: недостатність комунікації, конкуренція за ресурси, емоційне виснаження та відмінності в цінностях. Підкреслено важливість розвитку емоційного інтелекту керівників як ефективного інструменту для попередження конфліктів та підтримки колективів у кризових умовах. Зазначено, що стресостійкість персоналу є критичним чинником збереження ефективності й стабільності організацій. Запропоновано рекомендації щодо адаптації існуючих підходів до специфіки організацій в умовах війни. Особливу увагу приділено перспективам використання міждисциплінарних підходів та технологічних рішень для моніторингу психологічного стану працівників і управління конфліктами. Подано рекомендації щодо формування адаптивної та стійкої кадрової політики, орієнтованої на підтримку людського капіталу й довгострокову стабільність.