Фрактально-фасетна модель оцінки ризиків цифровізації банківської діяльності - Кочорба, Валерія Юріївна; Пасічник, Роман Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Цифровізація банківської діяльності, відкриваючи значні можливості, водночас генерує комплексні, взаємопов’язані ризики, ефективне управління якими стає критично важливим для економічної безпеки банків. Традиційні підходи до оцінки ризиків часто виявляються недостатньо адаптованими до динамічної природи цифрових загроз, їх багатовимірності та здатності до швидкого масштабування. У сучасній літературі бракує уніфікованої типології ризиків цифровізації та адаптивних моделей управління, що комплексно враховували б взаємозв’язки між ризиками на різних рівнях – стратегічному, операційному та тактичному. Метою статті є розробка та обґрунтування фрактально-фасетної моделі оцінки ризиків цифровізації банківської діяльності як інструменту для подолання існуючих методологічних прогалин та підвищення економічної безпеки банків. Методи: Дослідження базується на методах системного аналізу, критичного огляду наукової літератури, класифікації, структурування та концептуального моделювання. На основі поєднання фрактального підходу (що враховує самоподібність та ескалацію ризикових структур на тактичному, операційному та стратегічному рівнях) та фасетного аналізу (структурує ризики за ключовими категоріями/фасетами) розроблено авторську модель. Здійснено систематизацію та структурування ризиків у межах запропонованої моделі. Результати: Розроблено фрактально-фасетну модель оцінки ризиків цифровізації банківської діяльності, що забезпечує багатовимірний та багаторівневий підхід до їх ідентифікації, аналізу та управління. Модель дозволяє систематизувати ризики за категоріями (фасетами) та рівнями їх прояву (тактичний, операційний, стратегічний), що є її фрактальною властивістю. Ключовою особливістю моделі є акцент на аналізі взаємозв’язків між різними типами ризиків та їх потенційної ескалації між рівнями, що долає обмеження традиційних, часто ізольованих, підходів. Представлено структуру моделі та окреслено етапи її практичного застосування: ідентифікація та структуризація, оцінка та аналіз взаємозв’язків, агрегація та візуалізація, управління. Показано, що модель забезпечує комплексність, масштабованість, адаптивність та структурованість аналізу. Висновки: Запропонована фрактально-фасетна модель оцінки ризиків цифровізації банківської діяльності дозволяє подолати недоліки існуючих підходів завдяки системному, багаторівневому та багатовимірному аналізу, що враховує взаємозв’язки між різними категоріями ризиків та їхній прояв на тактичному, операційному й стратегічному рівнях. Модель забезпечує комплексність, масштабованість та адаптивність, даючи змогу банкам не лише ідентифікувати й оцінювати ризики, а й розробляти ефективні стратегії їхньої мінімізації.