Зміни в поведінці українських споживачів в умовах кризи: адаптація брендів до нових потреб та очікувань - Райко, Діана Валеріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Поведінка споживачів у кризових умовах зазнала значних змін. За цих умов бренди намагаються якнайшвидше змінити свою тактику з новими вимогами. Це підкреслює необхідність визначення того, як бренди адаптуються до нових смаків споживачів України та який метод є найбільш ефективним, коли стикається з глибокою нестабільністю. Мета. Виявити риси змін у поведінці українських споживачів за умов кризи та проаналізувати, як бренди пристосовують свої стратегії відповідно до нових потреб, сподівань і цінностей споживачів. Методи. Методами дослідження є аналіз та синтез, індукція та дедукція, побудова графіків, діаграм для візуалізації даних і виявлення трендів. Результати. Визначено сутність та чинники, що впливають на споживчу поведінку. Досліджено теоретичні підходи до вивчення споживчої поведінки в умовах кризи. Акцентовано увагу на теоріях пристосування брендів до змін у споживчих настроях, котрі допомагають зрозуміти, як бренди можуть адаптувати свої стратегії та комунікації до змін у споживчих настроях. Досліджено нові потреби, пріоритети та очікування споживачів в умовах війни та економічної невизначеності З’ясовано, які адаптаційні стратегії використовують українські та міжнародні бренди на ринку України, що демонструють гнучкість та здатність до швидкого пристосування. Охарактеризовано зв’язок між поведінкою споживачів та стратегіями бренду. Проведений аналіз споживчих настроїв в Україні під впливом економічної нестабільності, обумовлений економічною нестабільністю, високими інфляційними та девальваційними очікуваннями, а також зниженням готовності до великих покупок. Запропоновано напрями щодо ефективної взаємодії брендів зі споживачами в умовах невизначеності. Висновки. ​​У висновках зазначено, що успішна адаптація бренду вимагає глибокого розуміння емоційного добробуту, цінностей споживачів, які можуть виступати як основа для розробки гнучких маркетингових стратегій, здатних гарантувати стабільність брендів, навіть у періоди сильних соціальних потрясінь.