Проєктне управління як інструмент для відновлення економіки регіонів України - Шпотюк, Анастасія Миколаївна; Грушевський, Михайло Михайлович; Кушнірук, Олександр Юрійович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою дослідження є аналіз теоретичних засад проєктного управління та його застосування в економічній сфері, визначення ролі цього підходу в стимулюванні відновлення регіональної економіки, а також розробка рекомендацій щодо його диференційованих інструментів для регіонів із різним ступенем економічної стабільності. У статті використано комплексний методологічний підхід, що включає аналіз наукової літератури, синтез та систематизацію даних, порівняльний аналіз міжнародного досвіду відновлення економіки, а також моделювання підходів до проєктного управління залежно від стану регіонів. У результатах зазначено, що проєктне управління набуває особливого значення в умовах відновлення економіки регіонів України, зважаючи на наслідки воєнної агресії, руйнування інфраструктури та соціально-економічні виклики. Використання сучасних інструментів проєктного підходу є важливим для ефективного розподілу ресурсів, підвищення прозорості процесів і відновлення довіри суспільства. Проте диференційований підхід до управління залежно від стану регіонів залишається недостатньо вивченим, що знижує ефективність ініціатив. Дослідження показало, що більшість із наявних підходів до проєктного управління недостатньо адаптовані до умов у кризових, ризикових і тилових регіонах. Запропоновано нову методику щодо виокремлення регіонів за їхнім станом і розроблено відповідні інструменти для кожного типу. Це дозволяє адаптувати проєктні ініціативи до реальних потреб територій, підвищуючи їхню ефективність. У статті окреслено основні перешкоди для впровадження проєктного управління в регіональній економіці України та обґрунтовано необхідність його адаптації до різних умов. У висновках дослідження підсумовано, що запропоновані диференційовані підходи сприятимуть ефективнішому розподілу ресурсів, інтеграції міжнародного досвіду й досягненню сталого економічного відновлення регіонів. Результати роботи можуть бути використані для формування державної політики, регіональних стратегій та міжнародних проєктів.