Вплив цифрової трансформації на традиційні банківські системи та їх адаптація до новітніх технологій - Макарович, Вікторія Костянтинівна; Шебештень, Едіна Гейзівна; Сочка, Катерина Андріївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті досліджено напрями впровадження цифрових технологій у банківському секторі, визначено окремі цифрові банки та проаналізовано перспективи їх розвитку. Окреслено масштаби та різноманітність напрямів цифрової трансформації в банківській галузі, зокрема її значущість для оптимізації банківських процесів. Розглянуто основні переваги й виклики, пов’язані з переходом традиційних банків до цифрового формату, з урахуванням впливу цього процесу як на банківські установи, так і на їхніх клієнтів. Установлено, що цифрова трансформація банківської системи забезпечує значні переваги, проте вимагає ретельного розв’язання технічних і безпекових питань для підвищення рівня комфорту й довіри клієнтів. Метою дослідження є визначення пріоритетних напрямів цифрової трансформації банківської системи та її адаптації до новітніх технологій. У процесі дослідження застосовано методи систематизації, аналізу, моделювання та порівняння. Результати дослідження свідчать, що цифрова трансформація, а також зміна вимог клієнтів щодо оперативності фінансових послуг, формують значні виклики для традиційних банківських бізнес-моделей. Установлено, що для ефективного впровадження інноваційних стратегій, спрямованих на підвищення лояльності клієнтів, сучасні банківські установи змінюють свою структуру, трансформуючись із традиційних фінансових інститутів у цифрові організації. Розроблено рекомендації щодо оптимізації процесу трансформації традиційних банківських систем з урахуванням адаптації до новітніх технологій, застосування яких сприятиме збереженню конкурентних переваг банків у контексті активної цифровізації фінансового сектора. У висновках підкреслено перспективність цифрової трансформації банківської системи України. Наведено прогнози щодо збільшення обсягів цифровізації бізнес-процесів у класичних банківських установах, що сприятиме значному скороченню їх витрат як суб’єктів ринкової економіки.