Теоретичні основи системи управління ризиками логістики складування в умовах повномасштабної війни в Україні - Половинкіна, Руслана Юріївна; Павлюк, Тетяна Сергіївна; Полусмяк, Юлія Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена особливостям системи управління ризиками логістики складування в умовах повномасштабної війни в Україні. Встановлено, що ефективна складська логістика є запорукою безперебійної роботи ланцюга поставок. Проведено аналіз наукових досліджень тематиці присвяченій складській логістиці та ризик-менеджменту. Доведено, що є необхідність у створення системи управління ризиками для складського підприємства. Запропоновано застосування механізмів ризик-менеджменту у логістичній системі підприємства. Визначено, що національний стандарт – Керування ризиком: методи загального оцінювання ризику можна застосовувати для формування системи управління ризиками логістики складування в умовах повномасштабної війни в України. Розроблено класифікацію складів за територіальним принципом з урахування умов воєнного стану та стратегічних цілей складу. Встановлено взаємозв’язок елементів ризик-менеджменту та загального керівництва бізнесу. З’ясовано проблеми складської логістики в період воєнного стану на підставі стратегічних цілей складу. Встановлено, що управління ризиками охоплює ідентифікацію, оцінку та аналіз ризиків, а також вибір і впровадження методів пом’якшення їх наслідків Метою статті є формування проекту системи управління ризиками логістики складування в умовах повномасштабної війни в Україні. Методологія: використано комплекс загальнонаукових та спеціалізованих методів на теоретичному та емпіричному рівнях, таких як: синергетичний, комунікативний підхід, метод систематизації, групування і логічного узагальнення. У статті використано методи логічного узагальнення та наукової абстракції, методи аналізу та синтезу допомогли при досліджені складових системи управління ризиками, у єдиному взаємозв’язку всіх елементів. Результати: розроблено практичні рекомендації для створення індивідуальної конструкції системи управління ризиками логістики складування в умовах повномасштабної війни в Україні для підприємства.