Методика оцінки ефективності впровадження ШІ в HR-процесах - Захарчук, Олександр Георгійович; Кобеля, Зоряна Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета. Вивчення питань впровадження генеративного штучного інтелекту в процеси управління персоналом на підприємствах та дослідження методики оцінки ефективності такого застосування, доведення необхідності використання інноваційних інструментів для автоматизації рутинних процесів в сучасних умовах модернізації та цифровізації господарської діяльності. Методи. Дослідження методичних основ ґрунтується на концептуальних положеннях теорії застосування інструментів штучного інтелекту суб’єктами господарювання, законах діалектичної логіки, інтегрального взаємозв’язку складових управління персоналом, а також питаннях формування сучасної методики оцінки ефективності застосування технологій штучного інтелекту через автоматизацію рутинних HR-процесів. Для досягнення поставленої мети в статті використано діалектику наукового пізнання та ряд загальнонаукових і специфічних методів дослідження, які визначено та застосовано відповідно до загальної логіки аналізу: теоретичний аналіз; аналіз і синтез; системний аналіз; методи класифікації та аналізу; системно-структурний аналіз. Результати. За підсумками дослідження систематизовано методичні підходи до формування оцінки ефективності штучного інтелекту в господарській діяльності підприємств, виокремлено чинники, які найбільше впливають на його впровадження та формалізацію, та сформульовано на основі цього поняття необхідності розробки уніфікованої методики оцінки ефективності впровадження штучного інтелекту в HR-процеси в сучасних умовах. Висновки. Впровадження штучного інтелекту (ШІ) в HR-процеси є стратегічно важливим кроком для підвищення ефективності управління персоналом. Основні результати оцінки ефективності цього процесу свідчать про такі ключові аспекти: автоматизація рутинних завдань сприяє зменшенню витрат часу на обробку резюме, проведення первинного відбору кандидатів та адміністрування кадрових процесів; підвищення якості прийняття рішень завдяки аналізу великих обсягів даних, що дозволяє HR-фахівцям краще прогнозувати потреби у персоналі, виявляти таланти та оптимізувати управління командою; персоналізація взаємодії з працівниками: використання алгоритмів ШІ сприяє створенню індивідуальних програм навчання та розвитку персоналу, що підвищує мотивацію співробітників; зниження ризиків упередженості: алгоритми, побудовані на об’єктивних даних, допомагають мінімізувати суб’єктивність у прийнятті HR-рішень, зокрема у процесі рекрутингу; фінансові вигоди: ефективне впровадження ШІ в HR-сферу призводить до скорочення витрат на пошук та управління персоналом, а також підвищення продуктивності працівників. Однак успішність застосування ШІ в HR-процесах залежить від правильного налаштування алгоритмів, дотримання етичних норм та забезпечення необхідного рівня довіри з боку працівників. Важливим етапом є адаптація корпоративної культури та навчання HR-спеціалістів роботі з новими технологіями. Отже, для того, щоб залишатися висококонкурентними, компанії повинні розглядати можливості впровадження технологій генеративного штучного інтелекту для забезпечення сталого зростання в умовах динамічного та непередбачуваного середовища.