Цифровізація як ключовий елемент організаційно-економічного механізму інноваційної діяльності аграрних підприємств - Вдовенко , Наталія Михайлівна; Коваленко, Наталія Василівна; Козлова, Алла Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено цифровізацію як ключовий елемент інноваційного розвитку аграрних підприємств. Проаналізовано тенденції впровадження технологій точного землеробства, Big Data, IoT, штучного інтелекту та автоматизації. Визначено, що цифрові рішення підвищують ефективність, оптимізують ресурси та сприяють сталим бізнес-моделям. Запропоновано рекомендації щодо розвитку нормативної бази, цифрової інфраструктури, підготовки кадрів і фінансування. Підкреслено важливість міжсекторальної співпраці для комплексної цифрової трансформації агросектора, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності, екологічній сталості, інтеграції у глобальні агротехнологічні ланцюги та створенню нових робочих місць. Особливу увагу приділено розвитку смарт-фермерства, хмарних технологій і блокчейн-рішень, що забезпечують прозорість, безпеку даних та ефективність управління агропідприємствами.