Роль криптовалют у формуванні нових моделей споживання фінансових послуг - Шубенко, Інна Андріївна; Марусяк, Наталія Вікторівна; Сухолиткий, Андрій Дмитрович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Швидкий розвиток цифрових технологій та світове поширення Інтернету стали каталізатором значних змін у фінансовому секторі, що призвело до появи інноваційних фінансових інструментів, таких як криптовалюти. Криптовалюти, тобто децентралізовані цифрові активи, що базуються на технології блокчейн, усе більше впливають на розвиток фінансових систем та формують нові моделі споживання фінансових послуг. Цей феномен набирає обертів завдяки поєднанню технологічних інновацій, зміни споживчих уподобань та попиту на доступніші та децентралізовані фінансові послуги. З огляду на це, дослідження ролі криптовалют у формуванні нових моделей споживання у фінансовому секторі є досить актуальним. Метою цього дослідження є вивчення трансформаційного потенціалу криптовалют на ринку фінансових послуг з акцентом на їхній здатності змінювати традиційні бізнес-моделі, посилювати фінансову інклюзію та сприяти розвитку децентралізованих фінансових екосистем. У процесі дослідження використано такі методи, як порівняння, аналіз наукової літератури, систематизація, узагальнення. Результати дослідження вказують на декілька важливих аспектів цієї трансформації. Криптовалюти зменшують бар’єри для входу на ринок фінансових послуг, особливо в регіонах із недостатнім рівнем обслуговування, де традиційні банківські системи недоступні. Крім того, вони сприяють поширенню децентралізованих фінансів (DeFi), дозволяючи здійснювати пірингові транзакції, кредитування та інвестиції без посередників, тим самим знижуючи витрати й підвищуючи ефективність. І зрештою, споживчі уподобання зміщуються в напрямі цифрових фінансових рішень, що зумовлено зручністю, прозорістю та безпекою, які забезпечують платформи на основі блокчейну. До того ж упровадження криптовалют стимулює появу інновацій у фінансових продуктах і послугах, змушуючи традиційні фінансові установи адаптуватися або співпрацювати з криптоорієнтованими компаніями. Отримані в результаті дослідження висновки свідчать про те, що криптовалюти є не просто альтернативним фінансовим активом, але й каталізатором системних змін у фінансовому секторі. Усе більша їх інтеграція у світові фінанси сприяє зміні парадигми в напрямі більш інклюзивних, децентралізованих і технологічно орієнтованих моделей надання фінансових послуг.