Роль експортно-імпортних операцій у розвитку підприємств торгівлі та підприємництва - Панасюк, Вікторія Іллівна; Шевченко, Алла Олексіївна; Фурса, Тетяна Петрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасні трансформації глобального економічного середовища, зумовлені геополітичними, логістичними та ринковими змінами, вимагають від підприємств торгівлі нових підходів до забезпечення стійкості та конкурентоспроможності. Зовнішньоекономічна діяльність, зокрема, експортно-імпортні операції, на сьогодні є ключовим інструментом адаптації до викликів глобального ринку. У такому контексті важливим з точки зору науки та практики є вивчення ролі зовнішньоекомічної діяльності у розвитку підприємств. Метою статті є обґрунтування методологічних засад і практичних інструментів реалізації експортно-імпортних операцій як механізму зміцнення конкурентоспроможності та забезпечення стратегічної гнучкості підприємств торгівлі в умовах глобальних трансформацій. Методологічна база дослідження складається із системного, логіко-аналітичного, порівняльного і аналітичного підходів, що дозволили здійснити теоретичне узагальнення та емпіричний аналіз зовнішньоекономічної діяльності підприємств. Результати. У роботі систематизовано теоретико-методологічні підходи до інтерпретації зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання, зокрема, розглянуто класичні моделі абсолютних і конкурентних переваг, інституційний підхід, теорію життєвого циклу товару та концепцію глобального ланцюга вартості. Особливу увагу приділено оцінці впливу зовнішньоекомічної діяльності на економічну ефективність, інноваційну активність, конкурентоспроможність, логістичну зрілість та стратегічну стійкість підприємств торгівлі. У фокусі дослідження – аналіз сучасних тенденцій у зовнішній торгівлі України, географічна структура експорту та імпорту. На основі проведеного аналізу розроблено авторський механізм активізації експортно-імпортних операцій, який включає внутрішні ресурси підприємства, діагностику зовнішнього середовища, вибір форм зовнішньоекономічної взаємодії, а також передбачає залучення інституційної та державної підтримки. Висновки. Обґрунтовано, що саме експортно-імпортна діяльність є одним із ключових чинників стратегічної стабільності бізнесу та його здатності до адаптації в умовах глобальної турбулентності. Практична значущість результатів полягає у формуванні концептуальних орієнтирів для управління зовнішньоекомічною діяльністю на рівні підприємств. Матеріали статті можуть бути використані науковцями, аналітиками, фахівцями з міжнародної торгівлі та менеджменту, а також у процесі розроблення стратегій інтеграції українських підприємств у світову економіку.