Вплив трансформаційних процесів на систему управління мотиваціює персоналу - Орєхова, Альвіна Іванівна; Слюсарев, Дмитро Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Сучасні організації функціонують у середовищі, яке характеризується високою динамікою змін та постійними трансформаційними процесами. Ці зміни охоплюють технологічні інновації, глобалізацію, соціально-економічні зрушення, що впливають на всі аспекти діяльності організацій, включаючи управління персоналом. Ефективна мотивація працівників є ключовим чинником успіху підприємств, тому розуміння впливу трансформаційних процесів на систему управління мотивацією є особливо актуальним. У статті досліджено актуальні аспекти управління мотивацією персоналу в контексті глобальних змін. Проаналізовано основні тенденції трансформації мотиваційних систем, у тому числі еволюції пільг і бонусів, які поступово втрачають свою привабливість як єдиного засобу стимулювання. Зазначається, що стандартний пакет переваг може бути сприйнятий як недолік інновацій і свідчить про нездатність компанії адаптуватися до нових вимог ринку. У статті підкреслюється важливість диференційованого підходу до мотивації, що враховує індивідуальні потреби, зокрема прагнення персоналу до гнучкості, професійного розвитку та балансу між роботою та особистим життям. Зазначається, що диференційований підхід потребує значних фінансових ресурсів та часу. Визначено проблеми для малого бізнесу при впровадженні персоналізованих програм через обмеженість ресурсів. Визначено ризик застосування диференційованого підходу в малому бізнесі, який пов’язаний з відсутністю внутрішньої культури зворотного зв’язку та особистої взаємодії з працівниками. Запропоновано рекомендації щодо інтеграції гнучких стратегій управління мотивацією, спрямованих на підтримку корпоративної культури, що має позитивний довгостроковий вплив на продуктивність та залученість працівників. Серед цих стратегій особлива увага приділяється адаптації робочого часу, запровадженню професійного зростання, розвитку унікальних навичок і забезпеченню балансу між особистим життям і роботою. Автор розглядає особливості мотивації «покоління Y», якими є прагнення його представників до гнучкості та високий рівень цифрової компетентності. Розроблено рекомендації щодо адаптації мотиваційних систем до потреб покоління Y, зокрема соціальної відповідальності, розвитку унікальних навичок та технологічної інтеграції. Надано рекомендації з міжнародного досвіду, які орієнтовані на створення інноваційного середовища, що сприятиме гармонійному поєднанню професійних та особистих цілей співробітників.