Розвиток фінансового ринку України у контексті впровадження блокчейн-технологій - Нинюк, Інна Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є дослідження впливу блокчейн-технологій на розвиток фінансового ринку України та аналіз можливостей і викликів, що супроводжують їхню інтеграцію у вітчизняну фінансову систему. Акцентовано на питанні підвищення прозорості, безпеки та ефективності фінансових операцій із застосуванням децентралізованих технологій. Методи. У дослідженні застосовано методи системного, порівняльного та нормативно-правового аналізу, що дало змогу оцінити поточний стан розвитку фінансового ринку та виявити основні перешкоди впровадження інновацій. Крім того, проведено огляд міжнародного досвіду регулювання блокчейн-платформ, що є важливим для формування адаптивної правової бази України. Метод узагальнення сприяв формулюванню висновків щодо перспектив подальшої цифрової трансформації фінансової сфери та необхідності розвитку нормативно-правового середовища. Результати. Проблематика статті є актуальною в умовах глобалізації та цифровізації світової економіки й враховує вплив воєнних дій на стійкість та конкурентоспроможність українського фінансового ринку. Визначено, що ефективне використання блокчейн-технологій може бути каталізатором позитивних змін, забезпечуючи підвищення довіри учасників ринку, зниження операційних ризиків та розширення доступу до фінансових послуг. Водночас на шляху впровадження залишаються виклики, пов’язані з низьким рівнем цифрової компетентності, обмеженістю фінансових ресурсів та недостатнім законодавчим регулюванням. У статті запропоновано рекомендації щодо формування прозорого і сучасного регуляторного середовища, що сприятиме інтеграції інноваційних технологій у фінансовий сектор України. Підкреслено важливість гармонізації національного законодавства з міжнародними стандартами для забезпечення стабільності та сталого розвитку фінансового ринку. Висновки. Впровадження блокчейн-технологій є перспективним напрямом модернізації фінансової системи України, однак потребує комплексної практики, що охоплюватиме технічні, правові та освітні аспекти.