Інноваційна політика підприємства: стратегічні орієнтири інноваційної діяльності для аграрного сектора - Каліна , Ірина Іванівна; Мазур, Юлія Володимирівна; Кривоберець , Марина Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджуються особливості формування та впровадження інноваційної політики підприємств аграрного сектору України, які функціонують в умовах жорсткої конкуренції, нестабільного зовнішнього середовища та підвищеної чутливості до економічних, екологічних і соціальних ризиків. Обґрунтовано необхідність посилення державної підтримки через механізми публічно-приватного партнерства та розвиток людського капіталу. Дослідження підтверджує, що ефективна інноваційна політика має бути цілісною системою стратегічного управління, а не сукупністю поодиноких технічних нововведень. Запропоновано заходи щодо подолання основних бар’єрів, зокрема покращення доступу до фінансування, підвищення інноваційної культури та інтеграції науки і бізнесу. Результати дослідження можуть бути використані для розробки національних та регіональних програм інноваційного розвитку і стануть основою для управлінських рішень в аграрній сфері.