Міжнародний контекст проблем і передумов ефективного функціонування фінансових ринків - Котвицька , Наталія Миколаївна; Ординський, Володимир Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено міжнародний контекст проблем і передумов ефективного функціонування фінансових ринків в умовах глобалізації економіки та фінансової інтеграції. Метою дослідження є визначення ключових міжнародних викликів, що впливають на стабільність фінансових систем, а також обґрунтування передумов для забезпечення ефективного функціонування фінансових ринків на глобальному рівні. Методологічною основою дослідження є системний підхід, який поєднує методи порівняльного аналізу, синтезу, узагальнення, а також статистичний аналіз динаміки основних показників міжнародних фінансових ринків. Для оцінки ефективності функціонування ринків застосовано інструментарій економічного моделювання. У результаті дослідження виявлено ключові міжнародні проблеми, що ускладнюють функціонування фінансових ринків: висока волатильність потоків капіталу, регуляторний арбітраж між юрисдикціями, зростання системних ризиків, а також поширення інформаційної асиметрії. Зазначені проблеми поглиблюються внаслідок недостатньої міжнародної координації політик та нерівномірного розвитку інфраструктури фінансового нагляду. Обґрунтовано, що ефективне функціонування фінансових ринків потребує реалізації низки передумов: гармонізації регуляторного середовища, зміцнення міжнародної координації, розвитку цифрових фінансових технологій (FinTech), підвищення прозорості інформаційних потоків. У висновках доведено необхідність створення інтегрованої системи міжнародного фінансового нагляду як ключового інструменту мінімізації глобальних ризиків та забезпечення стабільності. Запропоновано стратегічні напрями формування єдиних стандартів регулювання, посилення співпраці між національними регуляторами та впровадження механізмів управління системними ризиками, що сприятиме зміцненню стійкості глобальної фінансової архітектури.