Інституційне забезпечення фінансово-економічної безпеки держави: структура та функції - Андрусів, Уляна Ярославівна; Столяренко, Олена Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена аналізу інституційного забезпечення фінансово-економічної безпеки держави з позиції системного підходу, що охоплює структурно-функціональні, організаційні та координаційні аспекти функціонування багаторівневої системи захисту національних економічних інтересів. Метою статті є аналіз структури та функцій інституційного забезпечення фінансово-економічної безпеки держави, виявлення основних проблем у функціонуванні цієї системи та розробка пропозицій щодо її удосконалення. Окреслено основні проблеми функціонування інституційної системи забезпечення фінансово-економічної безпеки та запропоновано шляхи їхнього подолання. Розглянуто вплив інституційної архітектури на ефективність протидії загрозам, координацію політики безпеки і забезпечення макроекономічної стабільності, а також адаптацію інституційних механізмів до сучасних викликів національної безпеки. Методи. Для вивчення теоретичних аспектів інституційного забезпечення фінансово-економічної безпеки у дослідженні здійснено огляд літератури; для оцінки різних підходів до організації інституційних систем безпеки застосовано метод порівняння; системний аналіз дав змогу комплексно оцінити структуру та взаємозв’язки між різними рівнями інституційної ієрархії. Результати. У роботі описано чотирьох рівневу структуру інституційного забезпечення, що формується залежно від рівня повноважень, функціональної спеціалізації та територіального охоплення діяльності інституційних суб’єктів. Визначено вплив внутрішніх і зовнішніх чинників на ефективність інституційної системи та систематизовано основні функції ключових органів у сфері фінансово-економічної безпеки. Висновки. Запропоновано використання комплексного та послідовного підходу до оптимізації інституційного забезпечення фінансово-економічної безпеки з метою усунення дублювання функцій, підвищення координації та адаптації до сучасних загроз. Це сприяє підвищенню ефективності протидії внутрішнім і зовнішнім загрозам, зміцненню інституційної спроможності держави та відкриває можливості для інтеграції з міжнародними системами безпеки.