Інтеграція цифрових маркетингових інструментів у систему управління ефективністю підприємства в умовах цифрової трансформації економіки - Федорченко, Андрій Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття досліджує вплив цифрових маркетингових інструментів на трансформацію управління підприємством, підвищення його ефективності та створення конкурентних переваг у сучасних економічних умовах. Метою дослідження є обґрунтування ключових напрямів інтеграції цифрових маркетингових інструментів у систему управління підприємством для забезпечення його стратегічної та операційної ефективності в умовах цифрової трансформації економіки. Дослідження базується на аналізі сучасних тенденцій цифровізації маркетингу, включаючи вивчення досвіду провідних міжнародних компаній та прогнозних даних розвитку цифрової реклами. Використано системний підхід до оцінки впливу технологій Big Data, штучного інтелекту та автоматизації на маркетингові процеси. Дослідження встановило, що впровадження цифрових маркетингових інструментів, таких як персоналізація, автоматизація та аналітика великих даних, сприяє значному скороченню часу на обробку інформації та прийняття рішень, підвищуючи точність управлінських стратегій. Показано, що технології штучного інтелекту та Big Data забезпечують глибоку сегментацію аудиторії, що дозволяє підприємствам формувати індивідуалізовані комунікаційні сценарії, що підвищує коефіцієнт конверсії та лояльність клієнтів. Встановлено, що інтеграція цифрових маркетингових інструментів, таких як персоналізація та аналітика великих даних, сприяє створенню індивідуалізованих комунікаційних стратегій, які підвищують ефективність взаємодії з клієнтами та сприяють зміцненню їхньої лояльності до бренду. Результати дослідження можуть бути використані підприємствами для розробки стратегій цифрової трансформації, спрямованих на оптимізацію маркетингових процесів та підвищення загальної ефективності діяльності. Дослідження пропонує комплексний підхід до оцінки впливу цифрових маркетингових інструментів на трансформацію бізнес-моделей, акцентуючи на їхній ролі як джерела управлінської аналітики. Вперше систематизовано ключові напрями інтеграції цифрових технологій, що забезпечують синергетичний ефект у підвищенні фінансової та операційної результативності підприємства.