Організаційно-методичні аспекти удосконалення бухгалтерської системи і внутрішнього контролю для цілей управління операційною діяльністю торгівельних підприємств - Яремко, Ігор Йосафатович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Управління торгівельним підприємством здійснюється в умовах швидких змін та недостатньо прогнозованого економічного середовища, а тому система управління потребує оперативної та різнобічної інформаційної підтримко. Потреба розвитку організаційно-методичних засад бухгалтерської системи і внутрішнього контролю стає очевидною, оскільки в межах цих систем формується базова інформація для управління операційною діяльністю торгівельного підприємства. Метою статті є обґрунтування доцільних напрямів вироблення адаптивних організаційних й методичних засад бухгалтерської та контрольної систем, які б забезпечили формування в межах цих управлінських інструментів масив більш деталізованої інформації про основні об’єкти торгівельної діяльності. Методи. Методологічна основа дослідження спирається на методи порівняльного та нормативно-правового аналізу у сфері регулювання бухгалтерського обліку з використанням аналітичного підходу до сучасних параметрів інформації для управлінських цілей. Використання логіко-аналітичного методу та деяких елементів емпіричного аналізу дало змогу здійснити теоретичне узагальнення і сформулювати напрямки удосконалення організаційно-методичних засад бухгалтерської системи і внутрішнього контролю. Результати. Розвиток організаційно-методичних засад обліку і контролю досліджено з погляду на їх розширені інформаційні функцій при управлінні підприємствами галузі, що забезпечує належний рівень деталізації облікової та контрольної інформації про джерела походження операційних доходів, структуру витрат та отриманих фінансових результатів за операціями товарообороту. Тому пропозиції стосуються доцільності відкриття субрахунків та рахунків третього порядку стосовно деталізації в обліковій системі інформації про доходи і витрати від реалізації товарів за формами продажів. Критично оцінена існуюча методика обліку торгових націнок і знижок в контексті сучасної практики продажу товарів і з погляду на управлінські інформаційні запити. Фіксацію в обліковій системі наданих торгових знижок покупцям доцільно відображати на субрахунках третього порядку. Висновки. Матеріалами статті обґрунтовано, що за рахунок удосконаленого методичного арсеналу можна досягти вищого півня оперативності та деталізації бухгалтерських даних та дієвості внутрішньо контролю в системі операційного менеджменту підприємств торгівлі. Практична значущість результатів дослідження полягає у формуванні концептуальних орієнтирів для удосконалення бухгалтерської і контрольної інформації, що створить можливості управлінській системі в операційному режимі відслідковувати обсяги доходів, контролювати раціональність й доцільність витрат та аналізувати рентабельність продажів.