Міжнародне партнерство та альтернативні моделі розвитку світової економіки - Вишневська, Ольга Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасні світові тенденції характеризуються уповільненням темпів зростання економіки та скороченням результативності співпраці між учасниками світового ринку. Прогнози подальшого розвитку світової економіки ґрунтуються на суттєвому посиленні торговельних протирічь, ірраціональності подій та геополітиці, що спричиняє стратегічну невизначеність майбутнього. Мета. Метою дослідження авторки є оцінка тенденцій розвитку світової економіки та міжнародного партнерства, визначення можливостей, загроз та ризиків у розвитку світової економіки, обґрунтування залежностей та виявлення пріоритетних напрямів подальшої взаємодії між учасниками світового ринку з огляду на їхні пріоритети та інтереси. Методи. Під час дослідження використано емпіричні та теоретичні методи наукового дослідження. З використанням спостереження, порівняння й вимірювання визначено основні тренди у світовій економіці та сфері міжнародного партнерства. Визначення залежностей та обґрунтування результатів наукового дослідження авторки проведено з використанням методів аналізу, абстрагування й узагальнення. Результати. Вибір альтернативних моделей взаємодії та розширення сфер міжнародного партнерства залишається актуальним напрямом й пріоритетом у подальшому розвитку. Альтернативні моделі розвитку світової економіки базуються на принципах сталості, соціальної справедливості й екологічної орієнтованості розвитку. Впровадження й реалізація проєктів орієнтована на спільний результат, що є важливим пріоритетом сучасного світу, не розділяти, а об’єднувати зусилля, можливості, інтереси й потреби. Висновки. Підвищення глобальних ризиків та транзитивний характер взаємовідносин між учасниками світового ринку спонукають до реалізації інших моделей розвитку, трансформації та орієнтації на справедливе економічне середовище. Використання альтернативних моделей розвитку, розширення сфер взаємодії, напрямів техніко-технологічного партнерства, підтримка ініціатив, дозволяють посилити позицій та забезпечити спільний, а не індивідуальний результат. Подальший розвиток світової економіки та глобальна безпека світу залежить від взаємоузгодженості рішень, орієнтації на раціональність подій та розуміння ситуації, у тому числі з огляду на перспективу розширення сфер та масштабів міжнародного партнерства. Міжнародне партнерство повинно реалізовуватися на засадах чітких правил, принципів, домовленостей, довіри та добровільності сторін.