Роль банківської безпеки в системі забезпечення національної безпеки держави: виклики та стратегії - Шулюк, Богдана Степанівна; Юрчак, Юрій Ігорович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглядається комплексний аспект банківської безпеки як невід’ємної складової національної безпеки держави. Автори наголошують на тому, що банківська безпека безпосередньо впливає на економічну незалежність країни, соціальне забезпечення населення та загальний рівень добробуту. У контексті глобалізації та інтеграції національних економік, банківський сектор стає вразливішим до різноманітних загроз, таких як кіберзлочинність, фінансова еліта, і шахрайство з використанням інноваційних технологій. У статті наводяться дані про зростання випадків кібератак на банківські установи, що викликає занепокоєння щодо захисту конфіденційної інформації клієнтів і фінансових ресурсів. Автори аналізують основні ризики, пов’язані з цими загрозами, а також їхній вплив на довіру населення до банківської системи. Крім того, розглядається феномен тіньового банкінгу та його негативний вплив на економічну стабільність країни. Окрема увага в статті присвячена стратегічним підходам до забезпечення банківської безпеки. Автори пропонують комплексні рішення, включаючи інтеграцію сучасних інформаційних технологій, таких як штучний інтелект та блокчейн, для виявлення та попередження фінансових злочинів у реальному часі. Крім того, важливими є навчання та підвищення кваліфікації кадрів у сфері кібербезпеки, а також встановлення міжнародних партнерств для обміну досвідом та технологіями. Стаття підкреслює необхідність розробки й впровадження комплексних політик у сфері безпеки, які можуть стати основою для стабільного функціонування банківської системи в умовах сучасних викликів. Автори також пропонують рекомендації для законодавців і регуляторів, щоб створити сприятливе середовище для інновацій та забезпечення безпеки фінансових установ. Загалом, стаття дає змогу глибше зрозуміти важливість банківської безпеки в контексті загальнонаціональної безпеки, а також пропонує практичні рекомендації щодо підвищення рівня захисту банків від сучасних загроз, акцентуючи на важливості цілісного підходу до вирішення проблем у цій сфері.